Home

Achtergrond 447 x bekeken 14 reacties

Rabobank wil verder uitbreiden in China

Rabobank wil zijn aanwezigheid in China uitbreiden naar de hoofdstad Peking.

Om de activiteiten in het land verder te kunnen ontplooien is het noodzakelijk dicht bij het regeringscentrum te zitten. Dat zegt bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank in een interview met Het Financieele Dagblad van zaterdag.

Rabobank heeft momenteel al vestigingen in de commerciële centra Sjanghai en Hongkong. Maar "we willen dichter bij het vuur zitten'', aldus Moerland. "Als je kijkt wat voor verschuiving er nu richting China plaatsheeft. Dat gaat maar door. Als je er met klanten spreekt, krijg je het gevoel dat we er meer kunnen doen. Alleen zullen we dat wel op onze manier doen, niet met geweldige stappen, maar stap voor stap uitbreiden.''

Volgens Moerland kan Rabobank Chinese klanten helpen toegang te krijgen tot voedselmarkten in bijvoorbeeld Brazilië en Afrika. De Chinezen importeren steeds meer landbouwproducten zoals soja uit deze regio's. "Onze filosofie is dat we overal ter wereld aanwezig willen zijn waar belangrijke handelsstromen van landbouwproducten zijn van productie naar consumptie'', aldus Moerland. De topman verwacht dat de komende decennia steeds meer zaken te doen zullen zijn op "agrifoodgebied''.

Voor Rabobank is het daarom belangrijk een goed netwerk in deze regio's te hebben. Moerland: "We willen ons versterken in onze corebusiness, dat wil zeggen onze markposities in het binnenland. En internationaal willen we ons agrifoodprofiel aanscherpen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Vrijwel alle belangengroeperingen (ook de vakbonden) in de landbouw hebben commissariaten bij de Rabo. Door de forse betalingen (zwijggeld) is onafhankelijkheid geschiedenis.

 • no-profile-image

  Beu van gewauwel

  Vergeet alle peptalk bij de Rabo over duurzaamheid en coöperatie. Het enige belang bij de Rabo: geld en macht.

 • no-profile-image

  Realist

  Wat de Rabo wil, doet en zegt, is geen touw aan vast te knopen. De cooperaties zijn waarschijnlijk er alleen maar op uit om macht, dit over de ruggen van hun eigen boeren en tuinders. Er is echt geen hoogte van te krijgen! Een ding is van zeer groot belang! We moeten keihard samen werken voor betere opbrengstprijzen voor onze produkten. Dan hebben we de banken niet zoveel nodig en blijven we baas over ons eigen bedrijf! Helaas, de banken hebben er een zootje van gemaakt en de boeren worden nog meer uitgemolken!

 • no-profile-image

  Geertje

  Ze zit er al met verschillende scheepswerfhellingen. "Daarop zijn de Nederlandse baggerschepen door de Chinezen gekopieerd als CD's" en de chinezen wilden er niet voor betalen. Daarop zijn contracten aangepast. Nu worden er in China en wit Rusland hellingen geopend en Nederlandse hellingen gesloten. De orders gaan naar de hellingen in China. Niettemin vonden 35 organisaties, waaronder Provincies, het nod om financiële steun te vragen voor de hellingen in Europa omdat die nu "noodlijdend zijn nu de Rabobank (en anderen) het geld overhevelen naar China. Ja, dat ze zo stom zijn om bedrijfsgeheimen in handen te geven van het Chineze bedrijfsleven doet er niet toe. We hebben natuurlijk ook nooit van de Chineze maffia gehoord. Dat zijn kennelijk goudeerlijke handelaren. Dan is het logisch dat je teleurgesteld bent dat je geen geld krijgt voor het afstaan van bedrijfsgeheimen. Al eerder verwierven de werven van de RABO-bank (IHC-Slieddrecht) EU- steun. De topmanagers hebben zich daarop fikse bedragen laten uitkeren en de bonussen waren hoog. Het personeel met ongeveer 30 procent aan aandelen mocht niet meepraten. Voor bewezen stupiditeit krijgen de China-gangers nu opnieuw steun. Dat gaat de VVD vast weghalen bij de bijstandsmoeder. De Chineze maffia staat kennelijk hoger aangeschreven dan de eigen mensen. Onbegrijpelijk dat dit zo maar allemaal kan. Hoe slechter management hoe hoger de bonussen, hoe corrupter de zakenpartner, hoe dwingerder er steun voor wordt gevraagd uit de staatskas. Wie schoont de stinkende boel op?

 • no-profile-image

  aardbolbewerker

  Amerika loopt al helemaal naast zijn schoenen met hun geleende geld VAN china, europa loopt nog NET niet naast zijn schoenen, die gaan nu zelfs geld lenen AAN china, zo kan china amerika weer van geld blijven voorzien zodat ze daar weer wat langer aan kunnen tobben, duurt niet lang meer of amerika word een verpaupert derde wereld land vol met dikke luiwammesen die denken dat alles vanzelf gaat terwijl ze voor de TV reality programma's zitten te bekijken, en china loopt iedereen intussen compleet voorbij, inclusief europa!!!!

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  In Drunen wordt de scheepsschroefbouwer Wartsela ook gesloten.De fabriek verhuist naar China.....Einde fabriek dus en einde Wartsela. Alle kennis wordt leeggezogen en Warsela mag over 5 jaar overgenomen worden door de chinezen. Ik weet ook niet hoe het moet als dit zo door gaat dan zijn wij wel totaal afhankelijk van China.... En de banken maar investeren in China want daar zijn vette bonussen te halen......hoewel.....misschien willen de chinezen als troost wel wat tulpenbollen kopen

 • no-profile-image

  Hendrik Willemsen

  De analyses kloppen als een bus, maar willen we dit ook zo in Nederland? Willen we belasting betalen voor de EU zodat op aandringen van notabene onze eigen politici dit belastinggeld direct in de zakken van de Chinezen investeerders en hiermee grootdeels in de zakken van de Chineze maffia terecht komt? Dat er veel geld blijft hangen aan de strijkstok van topmanagers binnen de Rabobank (en veel bestuurders hebben een adviesfunctie binnen de Rabobank) zodat hun bonussen verzekerd blijft, is misschien de eerste schakel die grondig doorbroken moet worden. De volgende stap is dat er een verbod komt op het opleggen van een zwijgverbod aan werknemers. Hierdoor blijft de zware stront onder de oppervlakte en is Nederland straks leeggeroofd voor we het massaal in de gaten hebben. In een land waarin we "een vrije meningsuiting"belangrijk vinden gaan we volkomen voorbij aan de terreur van de zwijgplicht voor medewerkers. De maffia en de criminelen zijn blij met zo'n maatregel...maar kan dat nog in deze tijd? Medewerkers hadden allang aan de noodklok getrokken mbt de drift van politici om de Rabobank (verscholen achter allerlei mooie B.V. namen in verschillende branches) te spekken met geld van de burger tbv vooral de Chinese maffia en de maffia in wit Rusland.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Als bedrijven/banken multinationaal zijn/worden speelt alleen het geld nog een rol !!!... De co-operatieve principe's worden dan meestal verdrongen!!!... China heeft in tegenstelling tot Europa, spotgoedkope arbeidskrachten, die willen nog veel doen, voor weinig!!!... Daarom zal de gedachte/suggestie van @Hans Brasil, snel realiteit worden!!!... En niet alleen dat; Mercedessen en Volkswagens bouwen ze al, koeien melken zullen zij ook snel leren. Tja de wereld verandert, niet alleen economisch ook sociaal.

 • no-profile-image

  Hans

  'k ben het met je eens Piet, de hele wereld zit vol met opportunities, alleen je moet ze niet in NL zoeken. De NL boeren zijn een voorkeursbehandeling gewend, maar, en dat weten ze zelf ook wel, dat is afgelopen. Zoals we, o.a. ook in de discussies van Dick Veerman kunnen opmaken, zal er maar een heel klein groepje boeren in NL overblijven, en dat terwijl je met de NL kennis en mentaliteit juist wel heel veel kunt doen.
  En wat juist zo leuk daaraan is, vooral in ontwikkelingslanden, dat je een heleboel mensen aan werk, dus aan een beter bestaan kunt helpen. En daar krijg je in dit soort landen veel meer waardering voor dan in NL

 • no-profile-image

  boer

  Het is een trieste zaak dat de Rabobank in China gaat investeren om producten uit Brazilie en Afrika te kunnen importeren. Waarom helpen ze de Nederlandse agrarische sector niet, om deze producten in China op de markt te zetten. Deze sector heeft het al moeilijk genoeg, en de Rabobank is toch groot geworden van de Nederlanders.

 • no-profile-image

  Pieter

  De Rabobank wil zitten waar belangrijke handelsstromen zijn. Ze wil wat betekenen omdat bijv. de Chinezen steeds meer soja uit Brazilië importeren. Het gaat dan om gentech.soja. In de VS raken ze die zooi niet meer kwijt. Artsen schrijven al op grote schaal een gentech.vrij dieet voor omdat zoveel schade is ontstaan. (Schade is het eufemisme voor mensen die (ernstig) ziek worden door gentech.producten). Derde wereldlanden weigerden die rotzooi ook al omdat ze geen zin hadden om onder de noemer "ontwikkelingshulp"proefkonijnen te worden voor de chemiegiganten. Kortom: het is een schimmige wereld. Dé wereld waar de RABO-bank zich steeds beter in gaat voelen. Waar rotzooi is, daar zit de Rabobank graag bovenop. Ze verwachten vast dat het CDA en de VVD flink zullen strooien met overheids subsidies voor gentechgewassen . De giga chemiegiganten dringen ook al diep door in alle gelederen van de samenleving. Zelfs in Kerken prediken ze al lof over gentechnologie terwijl de voordelen minimaal zijn en het risico groot en onomkeerbaar. We hebben immers geen medicijnen voor ziekten die door gentechnologie ontstaan. Kassa voor de chemiegiganten. Eerst telen ze planten met ingebouwde resistentie tegen antibiotica en vervolgens gaan ze natuurlijk grof geld vragen voor de ontwikkeling van nieuwe soorten medicijnen. Hoeveel dodelijke slachtoffers zijn daar bovendien eerst voor nodig? Juist...en dan zit de RABO-bank er bovenop om er geld aan te kunnen verdienen. Net zo'n schimmige toestand als het gedoe met de scheepswerven. Ook al "de Rabobank" die ons geld wil afpakken via belasting en vervolgens voor subsidie voor scheepswerven in de EU om het geld door te sluizen naar China en wit Rusland. Een "maffia"manier om ons land snel volledig kapot te maken, omdat hier de bedrijven toch naar China gaan. Nu gaan ze gewoon enkele jaren eerder, met ons belastinggeld, om daar te starten. Wegwezen uit Nederland, nu het nog kan!

 • no-profile-image

  jonge

  Ach mensen, het zal wel los lopen.......kijk ik zou zelf ook liever investeren in een opkomend ontwikkelingsland dan in een land waar niks goed is of het deugt niet.....maar alleen een beetje cru dat wij en veel andere collega's moeite hebben om een fatsoenlijke financiering te krijgen (zowel grootte als percentage) terwijl ze daar van onze centen mooi weer gaan spelen... ik zou zeggen vraag rente verlaging aan of ga naar de staatsbank (ing/abn) als je kunt...en laat de R(uimt) A(lle) B(oeren) O(p) bank maar in de stront zakken!

 • no-profile-image

  Hans

  Kijk Teun, dat is nou business: Tulpen broeien in Shanghai, met een financiering van Rabo-China.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Deze voormalige boerenleenbank is meer bezig de positie van de bank te versterken dan er te zijn voor de boeren en tuinders. Deze zijn enkel geschikt om met hun gronden de AAA+ status te behouden. Echt ik begin steeds meer te betwijfelen of de Rabo nog wel haar oorspronkelijke doelstelling nastreeft......

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.