Home

Achtergrond 1 reactie

Rabobank: suikerprijs onrealistisch laag

Suikerprijzen liggen op dit moment lager dan zou moeten omdat de bijgestelde oogstprognoses in kleinere productielanden nauwelijks tot investeerders zijn doorgedrongen.

Dat constateert Rabobank, de grootste financier van de landbouw in Nederland, maar ook het Britse Barclays Capital.

De coöperatieve bank gaat er vanuit dat prijzen voor dit kwartaal gemiddeld 10 procent hoger zullen uitkomen dan de huidige prijs. Rabobank-analist Andy Duff denkt dat de markt doet alsof perfecte oogsten in de verreweg grootste productielanden, Brazilië en India kunnen worden gerealiseerd.

Het effect van de droogte in kleinere productielanden, zoals China, Thailand en Vietnam, hebben de termijnmarkten van New York en Londen nog niet verwerkt, aldus Duff. Daar komt volgens Duff nog bij dat de wereldvoorraad suiker laag is. Kort samengevat: de exorbitant hoge prijzen eind februari waren onrealistisch, maar de correctie is daarna veel te scherp geweest.

De suikerprijs is sinds februari bijna gehalveerd. Dat de prijs weer naar recordhoogte zal stijgen lijkt de Rabobank onwaarschijnlijk. Unica, de Braziliaanse organisatie voor de suikerverwerkende industrie, verwacht dat 34,1 miljoen ton suiker wordt geoogst in het belangrijke Midden-Zuiden van Brazilië.

Brazilië kan in totaal volgens analisten zomaar 19 procent meer oogsten dan een jaar geleden. Daar staat tegenover dat de oogst in China, na India de grootste suikerconsument, door droogte in de belangrijke productieregio Yunnan sterk is gedaald.

Het land verwacht nog 12 miljoen ton te produceren uit suikerriet en bieten tezamen, tegen 12,5 miljoen ton een jaar eerder. China zou niet alleen minder produceren maar ook nationale importbedrijven stimuleren voorraden op te bouwen, waarvoor meer geïmporteerd moet worden.

Ook Rusland zal zich naar verwachting op de suikermarkt begeven. Verwerking van geïmporteerde suiker is volgens het ministerie van landbouw dit jaar tot 1 April 22 procent gedaald.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerinneke

    SUIKER is gelijk aan OLIE. Wie is er nou oliedom.

Of registreer je om te kunnen reageren.