Home

Achtergrond 435 x bekeken

Rabobank: Floriade verbreden

Alle land- en tuinbouw sectoren in Noord-Limburg zouden moeten profiteren van de Floriade. Nu is de Floriade alleen gericht op tuinbouw.

Dat signaleert Rabobank Venray in een studie over de regionale economie voor Noord-Limburg. “Als Noord-Limburg zich als het food-centre van Europa op de kaart wil zetten, dan is de Floriade hiervoor een uitstekend vehikel. Momenteel is de Floriade vooral gericht op de tuinbouw. Door ook dierlijke sectoren toe te voegen, kan de externe profilering veel groter zijn.”

Het vertrouwen in de Floriade 2012 neemt toe. Uit gesprekken met ondernemers in de regio maakt de bank op dat er meer vaart lijkt te komen in de ontwikkeling. Eerder liet de bank zich kritisch uit over de voortgang van de Floriade in 2012. “Sinds kort lijkt de vaart er echter weer in tekomen en is er meer vertrouwen in de Floriade”, schrijft de bank.

Wel ontbreekt het nog aan regie. “Er zijn veel overlegorganen en netwerken, maar vaak met eigen belangen. Daarom is behoefte aan een koepel die de regie in handen heeft, de belangen behartigt en partijen bundelt.”

De tuinbouw is de belangrijkste agrarische branche in Noord-Limburg. Van de totale toegevoegde waarde van de agrarische sector in Noord-Limburg bedraagt circa 572 miljoen euro, de glastuinbouw neemt hiervan 240 miljoen euro voor de rekening en 130 miljoen euro wordt in de vollegrondsgroentesector behaald. De voedingsteelt onder glas had een economische waarde van 137 miljoen euro, sierteelt is 67 miljoen euro en paddenstoelen 36 miljoen euro. In de regio Venray is de teelt in de vollegrond belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.