Home

Achtergrond

Rabo verhoogt graanprognose voor Australië

De Australische telers oogsten volgend seizoen 21,8 miljoen ton graan.

Dat verwacht de Rabobank, die de oogstprognose met 1,8 miljoen ton heeft verhoogd. De prognose valt net zo hoog uit als de oogst van dit seizoen 2009/2010.

De bank heeft de prognose verhoogd omdat er voldoende neerslag is gevallen in de graanregio’s. De Australische akkerbouwers staan op het punt om hun wintergraan te zaaien. De weersvoorspellingen zijn gunstig voor een voorspoedige start van het gewas.

De Australian Crop Forecasters (ACF) heeft vanwege de regen ook de oogstprognose verhoogd met 0,8 miljoen naar 22,5 miljoen ton. Dit zou de grootste graanoogst in Australië zijn in vijf jaar, volgens het marktbureau.

Volgens de Rabobank zijn de vooruitzichten voor de graanteelt aan de oostkust van het continent de beste van de laatste twintig jaar. In West-Australië zijn de vooruitzichten voor het nieuwe groeiseizoen minder omdat daar minder regen is gevallen.

De Rabobank en de ACF maken een voorbehoud. Door de lage tarweprijs telen akkerbouwers liever koolzaad. De ACF verwacht dat het areaal koolzaad met 5 procent groeit. De Rabobank verwacht een toename bij de teelt van peulvruchten en katoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.