Home

Achtergrond 289 x bekeken

Rabo: meer graan in Australië

De Australische graantelers oogsten volgend seizoen 21,8 miljoen ton.

Dat verwacht de Rabobank, die de oogstprognose met 1,8 miljoen ton heeft verhoogd. De prognose valt net zo hoog uit als de oogst van dit seizoen 2009/2010. De Rabobank heeft de prognose verhoogd omdat er voldoende neerslag is gevallen in de belangrijkste graanregio’s. De Australische akkerbouwers staan op het punt om hun wintergraan te zaaien. De weersvoorspellingen zijn gunstig voor een voorspoedige start van het gewas.

De Australian Crop Forecasters (ACF) heeft vanwege de regen ook haar oogstprognose verhoogd met 0,8 miljoen naar 22,5 miljoen ton. Dit zou de grootste graanoogst in Australië zijn in vijf jaar, volgens het marktbureau.

Volgens de Rabobank zijn de vooruitzichten voor de graanteelt aan de oostkust van het continent de beste van de laatste 20 jaar. In West-Australië, de belangrijkste graanregio van het land, zijn de vooruitzichten voor het nieuwe groeiseizoen volgens de Rabobank minder goed omdat daar minder regen is gevallen.

De Rabobank en de ACF maken een voorbehoud bij de prognose. Door de lage tarweprijzen vinden veel akkerbouwers koolzaad aantrekkelijker. De ACF verwacht dat het areaal koolzaad met 5 procent zal groeien. De Rabobank verwacht een toename bij de teelt van peulvruchten en katoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.