Home

Achtergrond 209 x bekeken 3 reacties

Q-koorts op vijf geitenbedrijven

Vijf geitenbedrijven zijn getroffen door de Q-koorts. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldde de nieuwe besmettingen gisteravond.

De besmette bedrijven liggen in Kamerik, Alphen, Alteveer, Druten en Doornspijk. De bedrijven hebben ieder tussen de 500 en de 1.500 geiten. Op in ieder geval drie van de bedrijven lopen ook drachtige geiten rond. In totaal gaat het om zeker 135 dieren.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zei enkele weken geleden rekening te houden dat nog tot medio mei, het einde van het lammerseizoen, nieuwe besmettingen ontdekt worden.

Vanaf 1 juni moeten alle melkgeiten en -schapen twee keer zijn ingeënt tegen Q-koorts. Het vaccin voorkomt volgens minister Gerda Verburg in elk geval abortussen. Sinds eind december zijn op bedrijven met Q-koorts ongeveer 45.000 drachtige geiten en schapen gedood, juist om te voorkomen dat de bacterie kan vrijkomen bij miskramen. De Q-koorts maakte vanaf 2007 duizenden mensen ziek.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dierenvriend

  waarom maakt Verburg op deze manier de boerenbedrijven kapot ?????? en worden deze dieren afgeslacht ???????? schande ,schande ,schande !!!!!!!!,dat kan zeker alleen in Nederland .

 • no-profile-image

  getroffen geitehouder

  diep triest en niet te begrijpen er zijn meer boeregezinnen ziek dan dat er mensen met q-koorts zijn hetis en blijft een onterechte slachtpartij doet de overeheid het niet dan moet de geitenhouder het zelf wel doen nog eens duizende onschuldige dieren

 • no-profile-image

  harmen

  De onwetendheid over Q-koorts druipt er af bij elk nieuw ANP-bericht. Er zijn geen vijf bedrijven getroffen; er zijn duizenden bedrijven met Q-koortsbesmette dieren. Bij deze vijf is het nu toevallig aangetoond in de tankmelk. Kwestie van pech. En nu helemaal, want op deze bedrijven wordt bijna niks meer vergoed, maar ze komen wel in de sterfhuisconstructie door een levenslang fokverbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.