Home

Achtergrond 260 x bekeken 2 reacties

Q-koorts in Nederland niet extreem

''Wij zeggen dat we in Nederland de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld hebben, maar dat betwijfel ik’’. Dat stelde arts-microbioloog Peter Wever van de Q-polikliniek van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch.

Wever zei dit tijdens de oprichtingsvergadering van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond. "Ik denk dat in Afrikaanse landen nog veel meer Q-koorts voorkomt, maar niet wordt onderzocht. Als mensen daar koorts hebben denken ze aan malaria of aids, niet aan Q-koorts.''

Wever komt tot zijn stelling na het aantreffen van (soms grote hoeveelheden van) de Coxiella burnetii bacterie in Frans stro, koebiest, pakken koemelk uit de Albert Heijn, in vijf van de zes monsters geitenmelk uit Mozambique en in melk van onbesmette, gevaccineerde geiten. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Jos van der Zande van GGD Hart voor Brabant.

Minister Gerda Verburg van Landbouw laat nader onderzoek doen naar de werking van het vaccin tegen Q-koorts in de melk van geiten. Dat heeft een woordvoerder het departement vandaag gezegd. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zullen het onderzoek uitvoeren. De Tweede Kamer krijgt volgende week een brief over de onderzoeksopzet, aldus de woordvoerder van het departement.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Willem-Jan

    Glossy Gerda wordt opgevolgd door Glamour LNV, "de Tokkies" praatclub van het RIVM, "Sexy Arbeidsvitamine van de universiteit van Wageningen" en Glitter Trendy trendanalyses van de COGEM die niets te melden hebben dan wat de chemieconcerns hen voorschrijven. Overige mannenclubjes uit de CDA gelederen die wat afkakelen zonder wat te zeggen. Weg ermee. De beste bezuinigingen aller tijden. Dat levert héél veel besparingen op en heel veel ellende.

  • no-profile-image

    Hans

    Ik denk ook niet dat Nederland de grootste Q-koorts uitbraak ter wereld heeft. Wat de BV-Nederland wel heeft zijn een heleboel aanverwante adviesorganen heeft die zichzelf heel belangrijk moeten maken. Bijvoorbeeld een RIVM en bijvoorbeeld de GGD. Ik heb het zelf aan de lijve ondervonden met het Waterschap. Bij een calamiteit op mijn grond kwam er geen handhaver maar een complete filmploeg. Bij het RIVM heb ik vernomen dat er een nieuwe directie is, en raad eens, die heeft gelijk geroepen dat ze meer in het nieuws moeten komen. Het wordt tijd dat er in dit soort semi-overheden goed gesnoeid gaat worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.