Home

Achtergrond 4 reacties

PvdD, tabé!?

Het was wereldnieuws, drie jaar geleden: de komst van de PvdD in de Tweede Kamer. Maar voor de panelleden heeft dit ‘dierenfeestje’ lang genoeg geduurd.

De Partij voor de Dieren (PvdD) zit al weer dik drie jaar in de Kamer. De partij begon met een sterke aanwezigheid in debatten, met dominante en bij iedere gelegenheid herhaalde pleidooien, én met tientallen moties, tegen onder meer de vissenkom. De PvdD was niet weg te branden en deed het publicitair goed. De partij had ook invloed, hoewel bij de vissenkom-motie het licht bij velen waarschijnlijk al uitging. Inmiddels is de PvdD echter net een ‘gewone partij’ geworden, die inmiddels vooral in het nieuws is door het gekrakeel tussen de nummers 1 en 2, de dames Thieme en Ouwehand. De PvdD is niet meer de lieveling van de grachtengordel en Gooise tv-redacties. En ook niet meer van de kiezer. De partij daalt in de peilingen: van 2 zetels naar 1 zetel.

92 procent wil Partij voor de Dieren niet terug

Voor het Boerderij-lezerspanel kan de PvdD niet ver genoeg wegzakken. Het panel kreeg enkele vragen over deze partij voorgelegd. Dat leidde tot zeer duidelijke, prikkelende en voor de PvdD niet erg positieve uitkomsten. Een van de vragen aan het panel was: is het zinvol als de PvdD na 9 juni terugkomt in de Tweede Kamer? Het antwoord van 92 procent van de panelleden daarop: nee. Een schamele 4 procent zegt ja en vindt het wel zinnig als de dierenpartij weer mag meepraten in de volksvertegenwoordiging. De rest, 3 procent, weet het niet. Nee, veel boerenvrienden lijkt de partij niet te hebben gemaakt na drie Kamerjaren.

PvdD geniet wel enig respect bij boeren

Hebben boeren dan geen respect voor de ideeën van de dierenpartij, en heeft die dan niets positiefs toegevoegd? Nee, zo ongenuanceerd ligt het ook weer niet. Afgaande op het panel zijn er best boeren die wél vinden dat de dierenpartij nut heeft gehad of die er soms op punten hetzelfde over denken. Enig respect, zij het vaak tandenknarsend, geniet de PvdD beslist. Ook dat blijkt bij het panel. Lees hiervoor Boerderij 30, die dinsdag 27 april verschijnt.
Het zijn dus niet puur de PvdD-denkbeelden die wrevel wekken, maar waarschijnlijk vooral ook de manier waarop de partij met haar aanvoerder Thieme politiek bedrijft.

Word ook lid van het panel!

Ook uw mening geven over boerenkwesties? Meld u aan bij het lezerspanel!.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Persoonlijk lijkt het mij beslist niet ongunstig om berichtjes te publiceren over de Partij voor de Dieren. Daardoor zullen zij zichzelf laten wegsmelten.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik heb nog nooit enige vorm van sympathie voor de PvdD kunnen ontdekken bij agrarisch Nederland! dus hoe je aan die 4% komt is voor mij een zeer groot raadsel!

 • no-profile-image

  Willeke

  We zullen zien wie er na 9 juni wint!
  Dit is geen objectief beeld, het zijn o.m. veel panelleden van "de Boerderij". die zo denken.

 • no-profile-image

  Joost L.C. Heilbron

  4% van 150 zetels lijkt mij toch 6 zetels. Terecht overigens, want de Partij voor de Dieren komt vooral op voor boeren die het beste voor hebben met hun dieren. Eindeloze schaalvergroting, zoals de VVD en het CDA doorlopend bepleiten, doet steeds meer boeren de das om.

  Kom op mensen, we gaan ervoor!

Of registreer je om te kunnen reageren.