Home

Achtergrond 165 x bekeken

PvdA ziet alcoholplan Klink niet meer zitten

De PvdA zal woensdag geen steun geven aan het plan van demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) om gemeenten de mogelijkheid te geven te experimenteren met de alcoholleeftijdsgrens voor jongeren.

Dat zei Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester dinsdag in het Radio 1-programma Dit Is De Dag (EO).

Het alcoholplan moet het relatief hoge alcoholgebruik onder jongeren beteugelen. Klink is van plan gemeenten de mogelijkheid te geven de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol op te rekken naar 18 jaar. Nu ligt die grens bij 16 jaar voor bier en 18 jaar voor sterke drank.

Bouwmeester zegt dat het intrekken van de steun voor het plan niet samenhangt met de val van het kabinet. Volgens haar was zij altijd al sceptisch over het experiment, omdat de proef rechtsongelijkheid en alcoholtoerisme in de hand werkt. Nu het plan van Klink ter beoordeling aan de Kamer voorligt, oordeelt zij dat de voorwaarden van de proef niet goed zijn uitgewerkt en daarom trekt de PvdA de steun in. "Als het goed is heb ik daar een Kamermeerderheid voor'', analyseerde ze dinsdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.