Home

Achtergrond

PvdA-leider laakt achterhouden NAVO-wens

PvdA-leider Wouter Bos vindt het onverantwoord dat demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) een verzoek van de NAVO voor het leveren van trainers buiten Uruzgan niet tijdig heeft meegedeeld aan de PvdA.

Bos zei dat vrijdag in het actualiteitenprogramma Nova, dat een reconstructie heeft gemaakt van de aanloop naar de val van het binet op 20 februari.

De minister van Defensie kreeg het NAVO-verzoek in januari maar legde het pas in de laatste ministerraad op tafel, toen de gemoederen over de missie in Uruzgan al ver waren opgelopen. Later die nacht viel het kabinet, omdat het vertrouwen weg was tussen de coalitiepartners.

De PvdA wilde niet verder met de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan, terwijl het CDA en Van Middelkoop (ChristenUnie) dat wel wilden. Een jaar verlenging was onderdeel van een NAVO-verzoek. Over deze brief van 4 februari ontstond grote ruzie in het kabinet. Het verzoek van de NAVO om trainers buiten Uruzgan in te zetten, kwam in januari binnen en lag wel meer in de lijn van de sociaaldemocraten.

Van Middelkoop stelt in Nova dat op dat moment de verlenging van Uruzgan nog voorop stond. Het verzoek van de NAVO was een alternatief voor als Nederland daar niet zou blijven, zei hij. Volgens een woordvoerder van Defensie vrijdagavond lag de optie voor trainers buiten Uruzgan nog niet op tafel in de blauwe zaal, maar waren dergelijke wensen van de NAVO toen al wel publiek bekend en zeker ook bij de PvdA. "Bos weet wel beter'', aldus de woordvoerder in een reactie.

Bos wilde van de defensieminister echter weten wat voor officieel verzoek er lag, naar aanleiding van berichten in de media, zei hij in Nova. Daarom schreef de toenmalige minister van Financiën een brief aan Van Middelkoop om hierachter te komen maar die heeft daar niet op gereageerd. Van Middelkoop zelf zei daarover dat hij de optie niet opportuun vond. Politiek gezien was toen de enige vraag belangrijk of we door zouden gaan in Uruzgan of niet, aldus Van Middelkoop.

De PvdA-leider vindt het zuur' om achteraf pas te horen, na wekenlange druk op de PvdA, dat de NAVO ook andere bijdragen van Nederland op prijs stelde. Hij verwijt Van Middelkoop dat hij speelde met het lot van het kabinet en met de verwachtingen van de militairen in Afghanistan.

D66-leider Alexander Pechtold wil dat Van Middelkoop ook het eerste verzoek van de NAVO naar de Tweede Kamer stuurt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.