Home

Achtergrond

"PvdA gaat met SP praten over samenwerking"

De PvdA gaat met de SP van gedachten wisselen over een mogelijke samenwerking in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Dat heeft fractievoorzitter Emile Roemer zaterdag tijdens een partijcongres gezegd tegen het ANP. Maar de PvdA laat in een reactie weten dat het slechts een kennismaking betreft.

De nieuwe partijleider van de PvdA, Job Cohen, heeft Roemer een gesprek toegezegd. "Er is nog geen concrete datum geprikt, maar we hebben afgesproken elkaar nog voordat de grote debatten worden gehouden te ontmoeten'', aldus Roemer.

Roemer zegt dat de twee partijen met elkaar zullen praten over mogelijkheden om op links te komen tot een betere samenwerking. "En het is ook een kennismaking. We zijn natuurlijk allebei in een nieuwe rol in onze partijen.'' De SP wil graag zitting nemen in een links kabinet.

Een woordvoerder van de PvdA zei echter dat er helemaal niet gesproken zal worden over samenwerken. "Het is slechts een kennismakingsgesprek.''

SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen zei tevreden te zijn met 20 zetels bij de volgende verkiezingen. De SP heeft nu 25 zetels in de Kamer, maar volgens Marijnissen is 20 zetels historisch gezien hoog. De SP kwam in 1994 met twee zetels in de Tweede Kamer. De partij staat nu op ongeveer 10 zetels in de peiling.

Roemer wil niet zeggen voor welk zetelaantal hij gaat bij de verkiezingen. "Maar ik heb liever dat we met 17 zetels in een links kabinet zitten, dan 27 SP-zetels en toch nog een rechtse meerderheid.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.