Home

Achtergrond

'Provinciewens overname waterschappen is blufpoker'

Overname van de waterschappen door provincies veroorzaakt bureaucratie, tijdverlies en hogere kosten.

Erger: de veiligheid van 10 miljoen mensen die achter dijken wonen, wordt mogelijk een "speelbal van korte termijnpolitiek." Dat zegt voorzitter Peter Glas van de Unie van Waterschappen.

Afgelopen vrijdag hebben provincies verklaard dat ze graag de waterschappen overnemen en dat dit jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro aan besparingen oplevert, Wanneer afvalwaterzuivering wordt afgesplitst van de waterschappen zou dit opnieuw 700 miljoen besparen.

Glas: "we hebben via de media met verbijstering kennis genomen van de wens van provinciebestuurders. Wij besteden jaarlijks 23 miljoen per jaar, zo’n 1 procent van onze totale uitgaven, aan bestuurskosten. Dit komt niet in de buurt van 300 of 400 miljoen. Bovendien is een grondwetswijziging nodig."

De waterschappen hebben al de nodige besparingsvoorstellen voorbereid, aldus Glas, die mogelijk worden door nauwere samenwerking met onder meer de gemeenten. Hij kwalificeert de actie van provincies als 'blufpoker'. "Door het onderbrengen van de watertaken bij de provincie gaan veiligheid en water het afleggen tegen andere belangen in het provinciebestuur."

Glas vindt het onderbrengen bij provincies van waterschappen ook onlogisch omdat water zich zelden tot één provincie beperkt. "Overname leidt dus tot een ingewikkelde en bestuurlijke knip-en-plak-actie die alleen maar extra geld gaat kosten."

Lees ook CDA: waterschappen onderbrengen bij provincies

Of registreer je om te kunnen reageren.