Home

Achtergrond 383 x bekeken 5 reacties

Productschap Vee en Vlees zwemt in reserves

Het Productschap Vee en Vlees heeft zoveel reserves (16,3 miljoen euro) dat maatregelen moeten worden genomen om de financiële reserves structureel af te bouwen.

Dat blijkt uit de jaarrekening van het productschap. De omvang van de reserves overschrijdt het maximum dat door de Sociaal
Economische Raad is gesteld.

Het PVV was ervan uitgegaan dat het afgelopen jaar zou worden ingeteerd op de reserves, maar door hogere productieaantallen in vooral de runder-, kalver- en varkenssector zijn de reserves gestegen. De jaarrekening van het productschap wordt deze week aan het PVV-bestuur voorgelegd.

Het PVV heeft in 2009 4,2 miljoen meer overgehouden dan was begroot. Dat komt door hogere inkomsten (3,6 miljoen en lagere uitgaven (0,6 miljoen).

Onverwacht hogere export

Een belangrijke bijdrage aan het positieve resultaat komt door de onverwacht hogere export van varkens en biggen. Ook in de kalversector was de export omvangrijker dan begroot. In de runder- en kalversector is sprake van een hoger aantal slachtingen, waardoor de inkomsten hoger zijn.

Bovendien heeft het PVV een beter beleggingsresultaat geboekt dan in de begroting was voorzien. Uit het diergezondheidsfonds kreeg het PVV geld terug.

De heffing in de vleesindustrie komt hoger uit dan begroot, voornamelijk door heffingsafrekeningen over voorgaande jaren.
Het schap heeft minder geld uitgegeven aan personeelskosten. Daarnaast zijn ook de kosten binnen de varkenssector voor de monitoring gezondheidszorg en de verordening varkenslevering minder dan begroot.

Uit het veeziektenfonds is minder geput omdat er minder beroep op is gedaan voor de schapensector. Omdat in 2009 geen uitgaven voor Aujeszky-vaccins hoefden worden gedaan, zijn die uitgaven ook meegevallen. Voor kwaliteitsprojecten in de runder- en varkenssector is meer uitgegeven dan begroot. De projecten 'Website kalversector', 'Promotiecampagne biggenexport Duitsland' kostten meer dan begroot.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  wat dachten we van een mooie campagne om de consumptie van vlees en zuivel te verhogen. een tegengeluid tegen wakker dier en al die andere

 • no-profile-image

  weg met

  allemaal een gouden handdruk pus ontslag, productschap opheffen.
  zijn we teminste weer wat van die bloedzuigers kwijt!

 • no-profile-image

  john

  inderdaad Jan dat geld mag echt wel besteed worden aan een stukje promotie van onze kwaliteits producten zowel hier als in het buitenland! hoeveel uur reclame en hoeveel presentatoren en presentatrices kunnen we hiervoor inschakelen om onze producten aan te prijzen?

 • no-profile-image

  boer

  Normaal gesproken worden die reserves vrij gemakkelijk besteed. Het is een kwestie van de bestuurderssalarissen en de bonussen sterk verhogen en dan ben je al snel een deel van je reserves kwijt. Verder stel ik voor meer commissarissen aan te stellen en af en toe een nutteloze reis met directie en commissarissen naar een ver land te boeken. Wat ook goed werkt is ondezoeken te laten doen door externe adviesbureau's. De bestuurders hebben vast nog wel een vriend of familielid met een dergelijk buraeu.

 • no-profile-image

  gert

  Boerengeld ,kunnen ze nog weer bestuursleden wegsturen met een gouden handdruk

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.