Home

Achtergrond

Prijs zuivelproducten verplicht melden aan Brussel

Zuivelverwerkers moeten vanaf 1 augustus de prijs 'af fabriek' van verschillende producten verplicht doorgeven aan de Europese Commissie, die deze vervolgens openbaar zal maken.

Dit moet de transparantie in de prijs van zuivelproducten vergroten.

Daartoe heeft het beheerscomité zuivel besloten. Het geeft hiermee uitvoering aan een aanbeveling van de EU-werkgroep voor de zuivelsector, de zogenoemde High Level Group.

De prijzen van boter, boterolie, bepaalde kaassoorten (Cheddar, Goudse en Edammer kaas, Emmentaler), magere- en vollemelkpoeder dienen wekelijks gemeld te worden, als de hoeveelheid voortgebracht product in de betreffende lidstaat een aandeel van minimaal 1 procent in de EU-productie heeft. Voorgenoemde kaassoorten geldt ook meldingsplicht als sprake is van een aandeel van 4 procent of meer in de nationale kaasproductie.

De prijzen van caseïne en mageremelkpoeder voor voertoepassingen moeten daarnaast óók worden doorgegeven als de nationale productie ervan een aandeel heeft van minstens 2 procent in de EU-productie. Een verplichte maandelijkse melding geldt ook voor die kaassoorten die een aandeel van minimaal 8 procent in de nationale kaasproductie hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.