Home

Achtergrond 397 x bekeken

Pothos reorganiseert vanwege crisis

De Pothos Groep vraagt ontslag aan voor acht Nederlandse medewerkers.

Wereldwijd heeft de onderneming circa 250 medewerkers, onder wie een groot deel in Zuid-Afrika. De vermeerderaar van potplanten, groente en fruit ziet met name de omzet in het buitenland teruglopen en wil flexibeler worden met het oog op de toekomst.

De Pothos Groep is opgericht in 1981 en gespecialiseerd in de grootschalige vermeerdering van planten door middel van weefselkweek. In Nederland heeft de groep vier productielocaties voor veredeling, weefselkweek en de productie van jonge planten. Er wordt tomatenweefsel geproduceerd, maar ook aardappel-miniknollen en potplanten.

Het is een kwetsbare niche-markt en Pothos ziet geen mogelijkheden de groei zoals die voor ogen stond alsnog te realiseren. Volgens directeur Lútsen Renema heeft met name de val van het Britse pond de vraag naar Pothos-producten doen dalen. Engeland was voor de sierteelt vóór de crisis juist een groeimarkt.

Daar komt bij dat de brede waaier aan afnemers van potplantenkwekers tot pootgoedproducenten, vaak door het gebrek aan consumentenvertrouwen of een prijzenstrijd tussen supermarkten zelf lage prijzen realiseren voor hun eindproduct. Ruimte voor prijsverhogingen is er zo nauwelijks voor toeleveranciers.

"Het vertrouwen in de markt is nu even weg", aldus Renema. "Vroeger werden voor de retail nog wel eens orders geplaatst voor bijvoorbeeld 100.000 stuks waarbij men er vanuit ging dat het wel weggezet kon worden via bijvoorbeeld acties. In de praktijk kopen ze op dit moment niets meer dat ze niet al zeker kwijt kunnen."

Op jaarbasis produceert de groep ongeveer 21 miljoen planten. Pothos heeft 251 personeelsleden, waarvan 200 in Zuid-Afrika die daar werken op drie locaties. Het bedrijf wil in de toekomst meer activiteiten naar Afrika verschuiven. "Wij staan voor de uitdaging om ons als bedrijf en als branche te herpositioneren."

Of registreer je om te kunnen reageren.