Home

Achtergrond 257 x bekeken

Polen speuren en spuiten

Aan de Tilsedijk in de buurt van de Zuid-Hollandse plaats Den Bommel op Goeree-Overflakkee zijn de eerste Polen gearriveerd voor seizoenswerk.

Hun eerste klus is het zoeken van afwijkende tulpen om deze vervolgens dood te spuiten. Op deze manier houdt de teler zijn ras op de juiste kleur. Door het gif sterven ook de bloembollen van de afwijkende tulpen af af. Foto Reijn Geleijnse

Albert van ’t Westeinde moest vandaag letterlijk en figuurlijk even inhouden toen al na 5 meter frezen een tand los bleek te zitten. "Ik was hooguit een minuut bezig met aanfrezen van aardappelruggen toen ik een vreemd geluid hoorde", aldus de Gronigner. De machine is geleend van zijn broer. "Hij is niet echt goed afgeleverd", lacht Van ’t Westeinde, die bewust altijd met het raam open rijdt om defecten direct te horen. "Voelen doe je een loszittend mes niet snel." Van ’t Westeinde repareerde het mes alweer in enkele minuten. Van ’t Westeinde teelt op 25 hectare pootaardappelen, onder meer Desiree’s en Arcadia’s. Daarnaast teelt hij graan en suikerbieten en houdt Van ’t Westeinde 55.000 kippen. Foto Koos van de Spek

Akkerbouwer en melkveehouder Hein Hempen beoordeelt de toestand van zijn maisland. Hij zaait altijd zelf zijn mais. Dit jaar teelt hij het gewas op 20 hectare. De mais is vooral voor eigen gebruik. Op dit perceel is eerst zomergerst gezaaid, om verstuiving tegen te gaan. Hempen heeft al aardappelen gepoot. De grond is weliswaar nog koud, maar de voorspellingen zijn goed. Dan moet het gebeuren. Foto Koos van der Spek

Met uiterste precisie planten werknemers van Green Plant Maki in de Japanse stad Kakuda verse kruiden. Het bedrijf produceert in een kas van 10.000 vierkante meter twintig soorten Europese en Amerikaanse kruiden op water. Japan produceert momenteel slechts 40 procent van de calorieën die nodig zijn om de bevolking van 127 miljoen mensen te voeden. Op 16 en 17 oktober is vlakbij Kakuda in Niigata een bijeenkomst van landen rond de Grote Oceaan over het belang van lokale productie.Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.