Home

Achtergrond 222 x bekeken 1 reactie

'Pluimvee-export EU naar Rusland onzeker'

Exporteurs van pluimvee uit de EU verwachten dit jaar meer af te zetten op de lucratieve Russische markt.

De export staat echter blijvend op het spel nu de Russische ambitie zelfvoorzienend te worden beleidsmatig steeds meer handen en voeten krijgt. Dat schrijft de Amerikaanse landbouwattaché in een marktrapport.

De pluimveeproductie in de EU stijgt dit jaar volgens de attaché met 40.000 ton naar 8,7 miljoen ton in totaal. De import neemt toe met 10.000 ton tot 720.000 ton. De consumptie binnen de EU stijgt met 57.000 ton tot 8,65 miljoen ton. De export neemt echter 7.000 ton af tot 770.000 ton. De markt is volgens de attaché daarmee redelijk in balans.

De export naar Rusland groeit ondanks zware concurrentie uit Brazilië en voor de EU geldt Rusland net als China al sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie als een groeimarkt. De Sovjet-Unie gold als een belangrijke producent van graan en vlees, maar door het wegvallen van de planeconomie ontstond chaos waardoor de agrarische productie tientallen procenten daalde.

De landbouwattaché heeft echter weinig vertrouwen in de toekomst. Rusland heeft al langer het streven minder afhankelijk te worden van voedselimporten, maar beleidsmatig worden in Rusland nu pas knopen doorgehakt. Alles wijst erop dat de import blijvend wordt gefrustreerd door quota stelselmatig te verlagen, terwijl de eigen sector wordt ondersteund om de productiviteit naar Westers niveau te stuwen.
Vorig jaar is het quotum al teruggebracht met 180.000 ton. Rusland zou in 2012 zelfvoorzienend kunnen zijn. De toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO komt naar alle waarschijnlijkheid te laat om dit ongedaan te maken.

De winstgevendheid van de pluimveesector in de EU neemt desondanks dit jaar toe, aldus het rapport, dankzij lage graanprijzen. De concurrentie in de EU neemt echter ook toe, nu China voorzichtig begint te exporteren. Dit jaar komt het Chinese volume op de EU-markt mogelijk op 10.000 ton, tegen minder dan 3.800 ton vorig jaar en helemaal niks enkele jaren geleden. De Chinese productie is circa 20 procent van het wereldtotaal.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Beerenhout azn

    De twee grootste Russische pluimvee-bedrijven staan reeds onder Nederlandse directie, en vergroten aldus de lokale productie zodat Rusland minder afhankelijk wordt van de import.
    Zoals wij windmolens bouwen om minder afhankelijk te zijn van Russische energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.