Home

Achtergrond 297 x bekeken

Pluimvee-ESBL bij 13 procent van patiënten

Niet meer dan 13 procent van de Nederlandse patiënten met een ziekmakende ESBL-bacterie, heeft een variant die gelijkenis vertoont met de ESBL die in het merendeel van het Nederlandse pluimveevlees wordt aangetroffen.

Dat blijkt uit onderzoek naar ESBL-besmettingen in Nederland. Het aantal patiënten dat ziek wordt als gevolg van besmetting met de ESBL-bacterie is in de afgelopen jaren toegenomen tot nu ongeveer 200 ernstige infecties per jaar.

Professor Dik Mevius van Live-stock Research (Wageningen Universiteit en Researchcentrum) en de veterinaire faculteit van de Universiteit van Utrecht zegt dat weliswaar niet vast staat dat een deel van de besmettingen bij de mens komt door besmet pluimveevlees, maar dat het wel de meest logische verklaring is, gezien de mate van besmetting van het pluimveevlees, het grote aantal dieren en de overeenkomsten tussen de pluimvee-ESBL en de varianten die bij de mens worden gevonden.

"Maar ik heb ook gezegd, dat het probleem niet opgelost is als we die 13 procent besmettingen wegnemen. Het merendeel van de ESBL’s die we vinden, hebben toch te maken met besmettingen van mens op mens."

De Maastrichtse microbioloog Ellen Stobberingh zegt dat de resistentie in Nederland het laagst is van heel Europa. "Het antibioticagebruik bij mensen in Nederland is ook het laagst van Europa. We zien dat het veterinair gebruik in Nederland hoog is. Maar als er een rechtstreeks verband is tussen het veterinair gebruik en de resistentie bij mensen, zou je verwachten dat ook de resistentie bij mensen hoog is. Dat is niet zo. We moeten zeker kijken naar het veterinair gebruik van antibiotica. Maar we moeten ook kijken naar het humane gebruik."

Sinds het begin van deze eeuw worden menselijke ESBL-bacteriën gevonden. ESBL-bacteriën hebben een ander soort resistentie tegen antibiotica, dan bijvoorbeeld de multiresistente MRSA-bacterie. De ESBL-bacterie kan zich actief wapenen tegen antibiotica met behulp van enzymen.

Of registreer je om te kunnen reageren.