Home

Achtergrond

PT controleert op striktere GMO-eisen

Het Productschap Tuinbouw inventariseert of telersverenigingen voldoen aan de striktere voorwaarden die gelden voor EU-subsidie voor gemeenschappelijke marktordening (GMO). De verenigingen moeten aantonen regie te voeren over de afzet van product van leden. Eerder schorste het PT twee partijen.

Aanscherping van de regels is een gevolg van een arrest van het Europese Hof in een Franse zaak over terugbetaling van gelden uit de periode 1992 tot 2002.

Het PT bevestigt dat het arrest nieuwe duidelijkheid heeft gegeven over de uitvoering van de GMO-regelgeving en verwijst daarvoor naar een GMO-circulaire die het eerder uitbracht. Het PT heeft recent bij telersverenigingen een beschrijving van de afzetstructuur opgevraagd.

Volgens DPA, de koepel van afzetorganisaties in de groente en fruit, zijn verenigingen druk bezig zaken aan te passen. ”We zijn er dagelijks mee bezig. Het is een belangrijke taak voor DPA”, zegt DPA-directeur Hans van Es.

In januari werd bekend dat het PT twee telersverenigingen schorste. Dat lijkt verband te houden met de scherpere controle op zaken als ketenregie. Meerdere bronnen noemen daarbij Sun Quality en Batavia. Het PT wil dat niet bevestigen. Ook de voorzitters van beide telersverenigingen willen niet reageren.

Van Es kent de verhalen over de schorsing, maar zegt dat het geen DPA-leden zijn.

Jaarlijks ontvangen Nederlandse verenigingen circa 80 miljoen euro GMO-steun.

Of registreer je om te kunnen reageren.