Home

Achtergrond

PPO test automatisch ziekzoeken in tulpen

Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) test een nieuw systeem voor het opsporen van TBV-viruszieke tulpen in het veld.

Het machinaal ziekzoeken wordt vergeleken met het visueel opsporen van zieke planten door de mens.

PPO heeft vorig jaar een ziekzoekmachine getest die was voorzien van technieken uit de sterrenkunde. Met behulp van filterwielen werden beelden gemaakt van iedere tulp. Dit testsysteem kost veel tijd, zegt Ton Baltissen, projectleider van het onderzoek. “Bij elke plant moet de machine stil staan om de beelden te maken. Daarom testen we dit jaar daarnaast ook een ander systeem om beelden te maken van de tulpen. Dit systeem werkt continu.”

Het PPO heeft vorig jaar onderzoek gedaan met de ziekzoekmachine. Op proefvelden hebben zowel de machine als mensen tulpen aangemerkt als ziek. Na de oogst zijn de tulpenbollen op de proefvelden onderzocht met de Elisa-test op virusziek. Uit dit onderzoek bleek dat de mens iets beter kan ziekzoeken dan de machine. PPO wil het ziekzoeken automatiseren omdat het veel tijd kost, deskundigheid vraagt en fysiek zwaar werk is.

PPO heeft nieuwe proefvelden aangelegd. Het ziekzoeken is vorige week gestart. Baltissen: “Het nieuwe onderzoek heeft dezelfde opzet als vorig jaar. Waarbij we dit jaar twee visionsystemen testen in plaats van één. Ook hebben we het geraamte en de wielen van de ziekzoekmachine aangepast. En dit jaar hebben we vier cultivars in plaats van drie.”

De tulpen staan op de proefvelden wijder uit elkaar dan in de praktijk. Baltissen: “Dan kan het apparaat van twee kanten iedere plant goed fotograferen. Maar voor de mens is een grote plantafstand lastiger omdat je dan minder goed gezonde en zieke planten met elkaar kunt vergelijken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.