Home

Achtergrond 178 x bekeken

Oxfam: Veel groepsverkrachtingen in Congo

Veel vrouwen in het oosten van de Democratische Republiek Congo worden verkracht door groepen soldaten.

Het aantal verkrachtingen door burgers is bovendien verontrustend toegenomen. Dat schrijft ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Uit onderzoek onder ruim vierduizend slachtoffers van verkrachtingen blijkt dat 60 procent van de vrouwen door groepen gewapende soldaten of militieleden werden verkracht. In de helft van de gevallen gebeurde dat in eigen huis. Het aantal verkrachtingen door burgers is daarnaast met 37 procent toegenomen tussen 2004 en 2008.

Het rapport komt twee dagen voor het bezoek van een delegatie van de VN-Veiligheidsraad, die de veiligheidssituatie zal bestuderen in de regio die wordt geterroriseerd door rebellenstrijders. De VN willen de veiligheidstroepen in Oost-Congo misschien terugtrekken.

Oxfam Novib bekritiseert een eventuele terugtrekking sterk. Volgens beleidsadviseur Eveline Rooymans is de situatie voor vrouwen niet veilig. ,,Verkrachtingen op deze schaal zijn een schandaal. Dit hoort ons wakker te schudden nu de VN praten over terugtrekking van hun troepen'', aldus Rooymans.

Het Amerikaanse Harvard Humanitarian Initiative deed in opdracht van Oxfam vier jaar lang onderzoek naar de vrouwen. Zij werden behandeld in een ziekenhuis in Zuid-Kivu, een provincie in het Oost-Congo. Volgens de VN werden er in 2009 vijfduizend vrouwen verkracht in die regio.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.