Home

Achtergrond 242 x bekeken

Overleden huisdier als proefkonijn

Baasjes die van hun overleden hond, kat, rat, konijn of cavia een proefkonijn willen maken, kunnen hun beesten voortaan naar de Universiteit Utrecht (UU) brengen.

Die gebruikt de huisdieren voor practica, zodat proefdieren een beter leven krijgen. Samen met de Vereniging Proefdiervrij ontwikkelde de universiteit een ’huisdierdonorcodicil’.

Hiermee hoeven voor de lessen van de opleiding diergeneeskunde niet langer beesten speciaal te worden gefokt en te worden gedood. ”Nu al kunnen honderden dieren worden gered. Dat aantal zal alleen maar toenemen”, stelt Anouk Janssens van Proefdiervrij. Op termijn wordt het mogelijk dat mensen hun dieren aan alle universiteiten in Nederland kunnen schenken, aldus de UU.

Waardig

Als, nadat een huisdier is doodgegaan of is geëuthanaseerd, de eigenaar heeft besloten het dier af te staan aan de wetenschap, dan moet hij of zij hiervoor een verklaring tekenen. ,,Het is niet zo dat huisdieren al bij voorbaat over een 'donorcodicil' kunnen beschikken. Wel kan deze wens, in een eerder stadium, al kenbaar worden gemaakt bij de dierenarts'', liet de universiteit weten.

Die dierenartsen spelen een belangrijke rol in het verhaal. Zij moeten de baasjes informeren over de mogelijkheden.

De docent ziet erop toe dat met het huisdier op een waardige manier wordt omgegaan. Voor studies als (dier)geneeskunde, biologie en tandheelkunde worden bij practica proefdieren gebruikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.