Home

Achtergrond 192 x bekeken

'Overheden vormen het grootste risico'

De sterk gestegen overheidstekorten vormen het grootste gevaar voor het herstel van de wereldeconomie.

Daarover waren de landen die het bestuur van het IMF vormen het gisteren bij hun voorjaarsvergadering eens. "Er zijn heel duidelijke plaatjes getoond van landen die snel actie moeten ondernemen, waaronder Nederland'', aldus minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

De landen maakten geen concrete afspraken over bezuinigingen, maar werden door de economen van het IMF wel nadrukkelijk gewezen op de risico's die de wereldeconomie loopt. De noodzaak voor snelle actie gold daarbij niet alleen voor Nederland, benadrukte Van der Hoeven. Ook de andere Europese landen en de Verenigde Staten moeten snel met heldere plannen voor de aanpak van de tekorten komen.

Griekenland diende daarbij als voorbeeld voor de wijze waarop landen in de problemen kunnen komen. Volgens Van der Hoeven, die in Washington minister van Financiën Jan Kees de Jager verving, werd er echter niet concreet gesproken over de manier waarop dat land uit de problemen kan worden geholpen. Momenteel onderhandelt een missie van het IMF samen met vertegenwoordigers van de EU met de Griekse regering over de voorwaarden voor steun.

Een ander belangrijk punt op de agenda was de hervorming van het bestuur van het IMF, om opkomende economieën een grotere stem te geven. Die kwestie moet voor januari zijn opgelost, maar de meningen over de manier waarop de stoelen moeten worden verdeeld lopen nog uiteen.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner stelde voor het aantal zetels met vier te verminderen tot twintig, zonder een opkomende economie te dwingen een plek op te geven. Daardoor zouden vooral Europese landen hun zetel moeten verlaten. Van der Hoeven waarschuwde echter dat de verschuivingen niet te ver door moeten slaan. "Het mag er niet toe leiden dat landen die nu wellicht zijn oververtegenwoordigd, straks zijn ondervertegenwoordigd'', aldus de minister.

Hervorming gaat volgens haar ook verder dan de zetelverdeling alleen. Zo zou er een open procedure moeten komen voor de verkiezing van de hoogste baas van het IMF en zusterorganisatie de Wereldbank. Nu gaat de topfunctie bij het IMF altijd naar een Europeaan en wordt de Wereldbank altijd geleid door een Amerikaan. "De Amerikanen willen dat dit zo blijft, maar dat kan niet'', aldus Van der Hoeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.