Home

Achtergrond

Oudere mest geitenbedrijven mag wel land op

Melkgeiten- en melkschapenbedrijven, die nog mest opgeslagen hebben liggen van vóór de ruiming vanwege Q-koorts, mogen deze mest wél uitrijden.

Dat heeft een woordvoerder van LNV desgevraagd gezegd. Het ministerie maakte gisteren bekend dat mest na het uitmesten van de stal geen 90 maar 150 dagen afgedekt op het bedrijf moet blijven liggen, alvorens die mag worden uitgereden. Hiertoe is besloten om onderzoek naar het dodende effect op de Q-koortsbacterie van het composteren van mest af te wachten. Dat is rond 1 juni klaar.

De maatregel heeft betrekking op de mest die ten tijde van de ruiming nog in de stal lag; deze moest daar 30 dagen blijven liggen, alvorens de stal mocht worden uitgemest. Daarna moest de mest 90 (en nu dus 150) dagen afgedekt op het bedrijf liggen. Aangezien eind december met ruimen is begonnen, kan deze mest pas eind juni het land op.

Overigens kan de periode dat de mest niet mag worden uitgereden nog verder worden verlengd, als genoemd onderzoek daar aanleiding toe geeft, aldus de LNV-woordvoerder.

Lees ook: Bedrijven met Q-koorts moeten mest langer laten liggen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.