Home

Achtergrond 168 x bekeken

Opnieuw Somalische piraten uitgeschakeld

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp heeft vrijdag opnieuw piraten voor de kust van Somalië opgepakt, ontwapend en weer vrijgelaten.

Het ging om een groep van twaalf verdachten die op twee aanvalsbootjes en een moederschip zaten. Hiermee komt de teller van piraten die Tromp uitgeschakeld heeft tijdens de EU-missie Atalanta op 73. Dat heeft Defensie vandaag bekendgemaakt.

De piratenboten werden opgemerkt door het radarsysteem van het fregat. De boordhelikopter vloog daarop naar de scheepjes en zag er ladders op liggen. Die gebruiken de overvallers om aan boord van koopvaardijschepen te klimmen. De Tromp stoomde op naar de piraten en dwong ze met waarschuwingsschoten te stoppen.

De verdachten hadden de ladders en andere spullen waarmee schepen overvallen worden, snel overboord gegooid. De Nederlanders hebben de piraten ontwapend en daarna op het moederskiff gezet waarmee ze de Somalische kust kunnen bereiken. De aanvalsbootjes zijn vernietigd.

In totaal zijn tijdens Atalanta nu meer dan 143 piraten ontwapend door de deelnemende eenheden, aldus Defensie. De Tromp heeft de helft hiervan voor zijn rekening genomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.