Home

Achtergrond

Ophokplicht maximaal 12 weken

Het ophokgebod in het gebied tussen Lunteren en Barneveld blijft maximaal twaalf weken van kracht.

Dat zegt Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren. Er is volgens Hulsbergen alleen een kans dat het ophokgebod eerder wordt ingetrokken als het besmette koppel eerder wordt geruimd en er geen nieuwe besmettingen met de salmonellabacterie worden gevonden. De besmetting is vastgesteld op een bedrijf met leghennen.

Naast het Veluwse gebied geldt ook nog steeds een ophokplicht in een gebied rond de Drentse plaats Hooghalen. Hier werd begin maart hernieuwd een besmetting met de bacterie vastgesteld op een bedrijf dat al eerder eind vorig jaar was besmet. Hulsbergen noemt de hernieuwde besmetting met Salmonella gallinarum een fikse tegenvaller. "Het lijkt er op dat er toch iets structureels aan de hand is", aldus Hulsbergen.

Volgens hem komt de discussie over de problemen binnen de sector op dit gebied langzaam op gang. "Als PPE hebben we een aantal vragen neergelegd bij de Nederlandse organisatie van Pluimveehouders (NOP) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Je kunt bijvoorbeeld denken aan fondsenvorming om besmette koppels over te nemen." Hulsbergen waarschuwt er meteen voor dat één en ander niet zo eenvoudig zal zijn.

Dat beeld wordt ook bevestigd door NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat. "We hebben gesproken met enkele verzekeraars wat er mogelijk is, maar die hebben daar niet zo veel trek in." Volgens Oplaat zijn er ook verschillende pluimveehouders die er op gewezen hebben dat de bedrijfshygiëne nog op een hoger plan gebracht kan worden. Ook Hulsbergen is het daar mee eens.

Of registreer je om te kunnen reageren.