Home

Achtergrond 237 x bekeken

Oostenrijk wil verbod op genaardappel Amflora

Oostenrijk is van plan de teelt van Amflora te verbieden.

Ook wil de lidstaat de import van aardappelzetmeel dat is gemaakt van Amflora tegengaan. Het ministerie van volksgezondheid bereidt een wet voor die de teelt en import verbiedt. Het Oostenrijkse parlement heeft een motie aangenomen die dit ondersteunt.

De Europese Commissie heeft de genetisch veranderde aardappel van BASF vorige maand een teelttoelating gegeven. De aardappel produceert alleen het gewenste amylopectinezetmeel en geen amylasezetmeel. Het Amflora-zetmeel mag alleen voor industriële toepassingen worden gebruikt.

Ook Denemarken onderzoekt de mogelijkheden de teelt van Amflora te verbieden.

Het Duitse parlement ging vandaag akkoord met de teelttoelating van Amflora. De milieupartij Grünen had om een verbod gevraagd omdat in de Amflora een antibioticamerker is ingebouwd. Dit kan volgens de Grünen resistentie bij bacteriën in de hand werken. Maar volgens een meerderheid in het Duitse parlement moet de teelt van de genaardappel aan strenge voorwaarden voldoen.

De Amflora-aardappel is het tweede gewas dat een teelttoelating heeft gekregen in de EU. In 1998 kreeg Monsanto een teelttoelating voor MON810, een maisras dat genetisch zo is veranderd dat het is bestand tegen insecten. Maar in Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Hongarije, Griekenland, Oostenrijk en Polen mag de transgene mais niet worden geteeld. Daarom krimpt het areaal MON810 sinds 2006.

Of registreer je om te kunnen reageren.