Home

Achtergrond

Oost-Nederland in vuur en vlam met Pasen

Noord- en Oost-Nederland staan op eerste paasdag weer in vuur en vlam. De jaarlijkse paasvuren worden dan weer ontstoken. De meeste vuren branden in Twente.

Zodra de duisternis invalt, gaan honderden metershoge bulten met hout -en groenafval in de brand. Op centraal georganiseerde paasvuren komen duizenden mensen af. Ook zijn vele kleine brandjes bij boerderijen te zien. In menig Twents gehucht staat eens per jaar het autoverkeer vast om het paasvuur te aanschouwen. Het is door de jaren heen een sociale traditie geworden om de aankondiging van de lente te vieren. Dat gaat vaak gepaard met drank en feest.

Het paasvuur is van oorsprong een eeuwenoud Saksisch gebruik om de lente aan te kondigen en de winter en duisternis te verdrijven. Bovendien zorgde de as voor de vruchtbaarheid van het land.

Sommige Twentse gemeenten en buurtschappen maken er een competitie van. De hoogste 'paasbaoke' ooit laaide 27 meter hoog op. Dat record staat al sinds 1987 op naam van het buurtschap Espelo in de gemeente Rijssen-Holten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.