Home

Achtergrond 290 x bekeken 1 reactie

Ook in Rusland veel schade aan koolzaad

In Rusland is bijna 10 procent van het winterkoolzaad kapot gevroren. Dat is meer dan vorige winter.

Volgens het Russische ministerie van landbouw heeft 440.000 hectare koolzaad de strenge winter niet overleefd. Vorig voorjaar haalde 310.000 hectare koolzaad het voorjaar niet.

Eerder heeft het landbouwministerie in Oekraïne aangegeven dat ruim 15 procent van het areaal winterkoolzaad kapot is gevroren. Zo’n 282.000 hectare winterkoolzaad moet in Oekraïne opnieuw worden ingezaaid. Dat is een vijfde van het areaal winterkoolzaad. Andere schattingen lopen uiteen van 18 tot 40 procent van het areaal dat is verdwenen. Door de late dooi is het voor de inzaai van zomerkoolzaad te laat, stelt adviesbureau UkrAgroConsult.

Analisten verwachten dat de schade aan het koolzaad in Rusland en Oekraïne leidt tot hogere prijzen in de EU. Een groot deel van het koolzaad uit Oekraine gaat naar de EU. In 2008 was 85 procent van de koolzaadoogst bestemd voor afnemers in de EU.

Volgens een analist van UkrAgroConsult werd de koolzaadprijs in de EU tot nu toe vooral bepaald door de prijzen van aardolie en sojabonen. “Nu wordt de oogst in dit deel van de wereld bepalend voor de prijs in de EU. Als 40 procent van het gewas in Oekraine verloren is gegaan, 30 procent in Wit-Rusland en ook schade in Rusland, dan stijgen de prijzen van koolzaad.”

Het meicontract voor koolzaad op de termijnmarkt in Parijs noteerde gisteravond 311 euro per ton. Dat is 6 euro meer dan een week geleden en het is de hoogste notering in bijna tien maanden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Rusland is niet alleen betrokken bij de prijs en levering van ons >aardgas< en de prijs van benzine en diesel. Maar ze bepaalt nu ookal de prijs van onze door Links zo geroemde >BIODIESEL<. Hoe afhankelijk kunnen worden van de buitenlandse olie boeren?

Of registreer je om te kunnen reageren.