Home

Achtergrond 1 reactie

'Onverantwoord risico op export SJ-besmette broedeieren'

De Nederlandse pluimveesector loopt een onverantwoord risico op de export van broedeieren van vleeskuikenmoederdieren, die besmet zijn met salmonella Java.

Dat risico is een gevolg van de overplaatsing van een koppel vleeskuikenouderdieren van een opfokker naar een vermeerderaar, dat besmet was met salmonella Java. Dat zei Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, gisteren op de jaarvergadering van zijn belangenorganisatie.

Mengvoerfabrikant ForFarmers en dochteronderneming opfok De KuikenaeR besloten om het met salmonella Java besmette koppel van 25.000 vleeskuikenouderdieren over te plaatsen van de opfokker naar de vermeerderaar na een behandeling daarvan met antibiotica.

Daarna bleek het koppel vrij te zijn van salmonella Java. Het koppel wordt wekelijks onderzocht op de aanwezigheid van salmonella Java. De broedeieren van het koppel gaan allemaal voor export weg naar één buitenlandse broeder. "Er gaan zodoende broedeieren naar het buitenland, voordat de uitslag van het onderzoek naar salmonella Java bekend is. Dat kan betekenen dat er besmette broedeieren zijn geëxporteerd. Dat is een ongewenste situatie. Als er grenzen gesloten worden voor Nederlandse pluimveeproducten door een salmonella Java besmetting is dat een grote ramp voor de Nederlandse pluimveesector. Rusland sluit zijn grenzen heel snel. Dat hebben we in het verleden wel gemerkt. ForFarmers had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en het koppel moeten ruimen", stelt Oplaat.

Robin Kemper, commercieel manager van opfok De KuikenaeR, stelt dat zijn bedrijf het koppel vleeskuikenouderdieren nauwgezet controleert en hoopt dat de dieren verder vrij blijven van salmonella Java. "Er zijn geen vergoedingen geregeld voor het ruimen van het koppel. De schade daarvan bedraagt 300.000 euro. Als er weer een besmetting optreedt bij het koppel, wordt het meteen geruimd", zegt hij.

Anton Butijn, voorzitter van de kring kuikenbroeders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders, vindt dat ForFamers wel goed moet opletten dat de broedeieren naar één buitenlandse broeder gaan, en niet naar meerdere adressen. "De exporteur kan ze ook aan een ander verkopen, waardoor ze minder goed traceerbaar zijn", legt hij uit.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kippenboer

    Volgens mij heeft dhr. Kemper het nog niet helemaal begrepen. Weet hij wel dat hij de gehele export van pluimveeprodukten met dit handelen op het spel zet? 300.000 euro is toch ook helemaal niets als je het afzet tegen de winst van For Farmers. Wat een stelletje geldwolven? Worden er ook bonussen betaald bij de directie van For Farmers over het netto resultaat of zo?

Of registreer je om te kunnen reageren.