Home

Achtergrond 364 x bekeken 4 reacties

'Ontdekker' Q-koorts hekelt Nederlandse landbouw

Universitair hoofddocent Jan Hendrik Richardus van het Erasmus Medisch Centrum zegt dat de Nederlandse landbouw veel te gesloten opereert in de Q-koortscrisis.

Richardus promoveerde in 1985 op onderzoek naar Q-koorts in Nederland. Hij ontdekte dat de Q-koortsbacterie veel breder voorkomt, dan tot dan werd aangenomen.

Bij zijn promotie merkte hij al dat de landbouw niet blij was met het verband dat werd gelegd tussen de veehouderij en de ziekte. "De sector oefent grote druk uit, ook op de wetenschap", aldus Richardus in NRC Handelsblad.

Richardus verwijt de veehouderij dat al lang duidelijk was dat er sprake was van abortussen bij geitenbedrijven. Richardus denkt dat de verspreiding van mest een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de epidemie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geert_jan88@hotmail.com

  komt ie nou mee...

 • no-profile-image

  Suzanne

  Ze hebben weer iemand bereid gevonden om wat te zeggen om de druk op te voeren, hoor. Toch merkwaardig dat deze meneer Richardus nog nooit eerder in beeld is geweest. Het huis brand echt al heel lang als dat nog niet was opgevallen. Door de conclusies die meneer Richardus trekt over de verspreiding van de bacterie via mest maakt, dat ik de beste mand niet serieus kan nemen. Niet iedereen is de expert op dit gebied, ook niet als diegene ooit een keer een onderzoek hierna gedaan heeft. De ontwikkelingen gaan hiervoor te snel. Als iedereen zich nou eens bij zijn eigen leest houdt, dan wordt de wereld weer een stukje overzichtelijker.

 • no-profile-image

  gerbert

  'Doofpot rond Q-koorts vergrootte probleem', koppen de media. Wat een on-nieuws. Nog iemand die even wil mee profiteren van de Q-koortshype en de media trappen er gretig in.
  Wat moest de man in 1985 verzwijgen? Dat Q-koorts een wereldwijd voorkomende bacterie is die bij dieren en mensen voorkomt? En waar ook in Nederland jaarlijks wat mensen ziek van werden? Ja, als dat aan de grote klok was gehangen... Dan was de Q-koorts zo geschrokken dat 'ie Nederland uit was gevlucht.

  De werkelijkheid is dat de 'landbouwsector' c.q. Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren al in 2005 de ministeries van LNV en VWA waarschuwde dat er een Q-koortsabortusgolf was vastgesteld op twee melkgeitenbedrijven. LNV, VWS en het RIVM hebben er niks mee gedaan. Achteraf constateert directeur Roel Coutinho van het RIVM: 'We hebben het onderschat.'
  En Richardus heeft het Q-koortsdossier de laatste tijd kennelijk niet zo goed bijgehouden. Want zowel uit recent onderzoek als uit de epidemiologie lijkt mest juist geen grote rol te spelen.

 • no-profile-image

  Frans

  In 1985 waren er zowat geen comercieele geiten bedrijven, waarom zou hij dan zijn mond moeten houden?
  Dan daar bij was toen der tijd spreken strafbaar? Ik denk het niet!Hij heeft toen niets gezegt maar nu wordt er wel naar hem geluisterd door onze niets wetende minister mevrouw Gerda die iedereen tot deskundige doopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.