Home

Achtergrond 10 reacties

Onrust pluimveesector over besmet koppel

In de vleeskuikensector is grote onrust ontstaan over een koppel vleeskuikenouderdieren.

Die is ondanks een besmetting met de salmonella java-bacterie toch in productie is gekomen bij een vermeerderingsbedrijf. In de vleeskuikensector loopt een programma om de Salmonella java-bacterie uit te roeien.

Het koppel van zo’n 20.000 dieren is opgefokt bij een bedrijf onder contract bij opfokorganisatie De Kuikenaer, een dochteronderneming van Forfarmers. Volgens het contract zijn de dieren eigendom van de pluimveehouder. Aan het eind van de opfokperiode bleek het koppel besmet met de Salmonella java-bacterie. Omdat ruiming voor het bedrijf een onhaalbare zaak zou zijn besloot voercoöperatie Forfarmers zich met de zaak te bemoeien. Ruiming van de koppel zou een schadepost betekenen van 280.000 euro.

Commercieel directeur Jan Potijk van Forfarmers: "Robin Kemper van De Kuikenaer heeft ook namens ons contact gezocht met de verschillende sectorpartijen met de vraag of er gezamenlijk iets te regelen viel om het probleem op te lossen."

Een sectoroplossing bleek echter niet voorhanden. Dat bevestigen Ben Dellaert van het productschap Pluimvee en Eieren, Anton Butijn van de kring kuikenbroeders van de NOP en secretaris Jan Brok van de pluimveehoudersbond NVP. De Kuikenaer besloot daarop het koppel over te nemen en de dieren te behandelen met antibiotica. Nadat bleek dat er geen java meer gevonden werd, zijn ze overgeplaatst naar een vermeerderaar. Op het moment dat er een hernieuwde besmetting wordt geconstateerd, worden de dieren alsnog geruimd, verzekert Potijk.

NVP-secretaris Jan Brok vindt dat Forfarmers het koppel had moeten ruimen. "Een coöperatie met een resultaat van 50 miljoen na belasting moet dat doen. Er is bovendien een stroppenpot bij de Kuikenaer." ForFarmers stelt zich op het standpunt dat het bedrijf er niet is om de problemen van de sector op te lossen. Wel is het bedrijf bereid alsnog mee te werken aan een oplossing.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, wel,wel een schoolvoorbeeld. Zo uit het VOC boekje. En nu, wie neemt er verantwoordelijkheid? Waarschijnlijk krijgt het buitenland de schuld.

 • no-profile-image

  vermeerderaar

  Even een kleine opmerking om dit in het juisteperspectief te zien.
  Als de heren kuikenmesters die reageren door een java besmetting ruim een half jaar leeg moesten staan, de desbetreffende vermeerderaar krijgt geen dieren geleverd en er moeten nieuwe opgezet worden, wat zou dan de reactie zijn van deze kuikenmesters.
  Het is heel makkelijk gezegd, ruim maar, aleen de schade ligt heel anders dan de genoemde € 280.000.--.
  Die ligt dieper, die ligt verder.
  In d huidige markt is er een groot tekort aan broedeieren.
  Dit zijn 20.000 x 160 x 0.8 is 2.560.000 kuikenplaatsen.
  Bij 30.000 is dat 85 stallen, bij 6.5 rondje per jaar is dat 13 bedrijven van 30.000 kuikens.

  De vraag is heel simpel; Willen ruim 13 bedrijven met 30.000 mestkuiken plaatsen zich aanmelden om leeg te blijven staan?

 • no-profile-image

  Gerrit

  de mesters die zich aanmelden voor stilstand kunnen de pluimveerechten dan ook duur verleasen. Ik hoor prijzen van € 2,50 tot € 3,= per pluimveerecht. Tevens hebben de slachterijen hier gemak van want dan komen er richting het eind van het jaar minder kuikens, wat de meeste slachterijen preveren. Dus als de koppel geruimd wordt is in mijn beleving de hele sector tevreden, en kan For Farmers met de duim achter het vestzak zeggen dat ze het doed doen qwa maatschappelijk belang (denk trouwens ook aan de discussie over antibiotica; salmonella verdrijven met antibiotica, wat is beter voor de consument ?).

 • no-profile-image

  vleespluimveehouder

  In de eerste plaats even een correctie. Er zijn geen kuikenmesters (het gaat om het vlees, niet om de mest). Waarom moet een vleeskuikenhouder wel leeg staan en een vermeerderaar niet. Dat er een tekort aan broedeieren is, is alleen maar gunstig voor de markt. Het is op dit moment aantrekkelijk om minder kuikens op te zetten, en de overgebleven rechten te verleasen. Moet je dat wel nu doen, aan het eind van het jaar zullen de leaseprijzen wel weer lager liggen.

 • no-profile-image

  sikko

  Het lijkt mij een goede zaak dat het AGD hier over bericht, bedankt hiervoor.

  mischien kunnen ze ook uitzoeken waar dat koppel moederedieren nu zit en welk Vb nummer daar bij hoort, het zou geweldig zijn volgende week in het AGD te kunnen lezen dat dit koppel word geruimd.

  Iedreen met een gezond verstand snapt dat als we salmonella JAVA met een antibiotica konden uitbannen, het ook niet zo'n groot probleem zou zijn in de vleeskuiken sector, dus neem nu maar aan dat die Java niet weg is!!!!
  de kuikenaar en Forfarmers zetten wel heel veel op het spel, als je dit met die 280.000 euro op kunt lossen dan zou ik dat maar snel doen als ik ze was. Ik wacht het persbericht af.
  name and shame !, je hebt het zelf in de hand

 • no-profile-image

  Mark

  Ik heb gehoord dat de kuikenaer een cent extra geeft bij koppels die niet zijn behandeld met antibiotica. Omdat ze het probleem serieus willen aanpakken. Hoe hypocriet kun je zijn!!!! Aan de voorkant lijkt het warm, maar aan de achterkant steenkoud.

 • no-profile-image

  Harm

  Heel goed patrick. Wie is straks de klos wanneer vleeskuikens van dit VB postief zijn op java? Niet de kuikenaar, niet forfarmers en al helemaal niet het produktschap. Het blijkt maar weer eens dat deze organisaties de zaken niet serieus nemen wanneer het hun geld kost.
  Zowel het produktschap, de kuikenaar als forfarmers zijn heel goed in staat om gezamelijk zo'n koppel uit de markt te nemen. De kosten zijn een schijntje, vergeleken met wat ze verdienen in de keten. Het zou die organisaties sieren wanneer ze in dit soort gevallen zelf het voortouw nemen, en zich niet verschuilen achter regels die er nu eenmaal niet voor ieder appart geval zijn.
  een gemiste kans.
  Geld ook voor broederijen die nu opeens voortrekker willen zijn in het antibiotica verhaal.
  Eerst de zaak verzieken, en daarna mooi weer spelen.

 • no-profile-image

  salmonellavrije boer

  Er zijn bedrijven die moeten hele stallen afbreken om van Java af te komen. En hier kan een kuurtje de oplossing brengen?
  Ben ik nou zo slim of zijn ze daar bij FF zo dom ......................
  Geen voer van FF voor mij dus!
  Tjonge jonge jonge

 • no-profile-image

  Patrick

  Het lijkt dat NVP-secretaris Jan Brok nog de verstandigste van het hele stel is. Ik snap een aantal dingen niet. Er is een protocol voor deze zaken, tenminste dat mag ik hopen, en als er een probleem voordoet als deze wordt het protocol niet gevolgd omdat het geld kost? Terwijl de sector deze bacterie wil uitbannen, komt er nu een situatie voor dat een bacterie voor komt op een bedrijf. Het bedrijf heeft een contract bij opfokorganisatie De Kuikenaer die zegt dmv Robin Kemper wel dit is een probleem hoe lossen we het op. Die zoekt gehoor bij het moederbedrijf Forfarmers, die dan de sector op de hoogte brengt en hulp vraagt. Tot zover ok, iedereen in de sector is op de hoogte, maar als er beslissingen genomen moet worden gaat het mis. De Kuikenaer neemt het maar over en geeft antibiotica, wel dat zal wel niet in kleine hoeveelheden zijn gebeurd, en met veel wishfull thinking, besluit men er is geen java bacterie meer, en gaan over tot de orde van de dag. Wel Forfarmers had gelijk zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Nu is er twijfel en veel onzekerheid dmv van het VOC handelen. Wel had the NOP en NVP als men het wist van de java bacterie, actiever moeten optreden en meoeten willen weten wat de besluiten waren van Forfarmers en De Kuikenaer immers een slecht besluit daar geeft sector gevolgen, dus wil je weten hoe men het ging aanpakken en oplossen.

 • no-profile-image

  freek jukema

  Een paar opmerkingen van een vleeskuikenhouder over JAVA .
  Zelf hebben wij het op ons bedrijf mogen ervaren wat de java bacterie (besmeting) van gevolgen heeft.
  Dat is iets wat je niemand gund dus ook voor dit vermeerderingsbedrijf is dit een hele lastige zaak.(sterkte er mee)
  Dan wil ik ook graag een paar dingen over dit artikel zeggen.
  Het gaat hier niet om de Kuikenaer(Plukon) ,maar over het dochter bedrijf van For Farmers het opfokorganiesatie DE KUIKENAER.
  Daar moet veel beter opgelet worden,want dat zijn twee hele andere bedrijven.
  Over het wel dan niet ruimen van deze koppel is mijn mening, wel doen en dat in het belag van de totale pluimveehouderij want dat moet voorop blijven staan.
  Dus vooral ook de grote jongens op de markt moeten dat doen.
  Ik hoop dan ook dat dit als nog gedaan word door For Farmers in deze zaak.
  Vleeskuikenhouder Freek.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.