Home

Achtergrond

Onderzoek naar verbetering van industriegroente

Vigef, de koepel van de groente- en fruit verwerkende industrie, gaat conserven- en diepvriesgroente testen op smaak, kleur en presentatie.

De organisatie wil in samenwerking met Wageningen UR wetenschappelijk documenteren wat de sterke en zwakke punten van verwerkte groente zijn. "Bietjes en rode kool zijn in trek bij consumenten; die zijn geaccepteerd. Andere producten zijn dat nog niet. We willen weten wat aan die producten schort", zegt Peter Rijnhout, algemeen secretaris van Vigef. "Als we dat weten, kunnen we mogelijk aanpassingen doen in het verwerkingsproces, de verpakking en grondstoffen bijvoorbeeld."

Vigef doet al een aantal jaren incidenteel onderzoek naar verbetering van verwerkt product. In het platform Technologie en Thema wil de koepel de komende jaren structureel onderzoek doen in samenwerking kennisinstituten als WUR, Universiteit Gent en het Voedingscentrum. "Daarin kunnen we ook overleggen met veredelaars. Een product kan namelijk perfect ontwikkeld zijn voor verwerking, maar minder scoren op smaak. Dat kunnen we dan terugkoppelen." Ook thema’s zoals verpakkingen kunnen de komende jaren aan bod komen.

De verwerkingskoepel heeft daarvoor een financieringsaanvraag van 120.000 euro voorgelegd aan het Productschap Tuinbouw (PT). De Sectorcommissie groente en fruit van PT besluit morgen over honorering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.