Home

Achtergrond

Onderzoek naar ander wapen tegen hooligans

De politie onderzoekt of er alternatieve wapens ingezet kunnen worden tegen groepen hooligans.

Daarbij wordt gedacht aan geur-, licht- of geluidswapens, dan wel een combinatie daarvan. Met dergelijke wapens kunnen agressieve groepen worden gedesoriënteerd, om deze vervolgens te isoleren of te arresteren.

Dat zei hoofdcommissaris Henk van Essen gisteren in het tv-programma Nova. Van Essen is binnen de Raad van Korpschefs verantwoordelijk voor de aanpak van voetbalvandalisme. De politie beraadt zich op de inzet van andere wapens omdat inmiddels is gebleken dat zelfs vuurwapengebruik door de politie onvoldoende impact heeft.

Vorig jaar loste de door relschoppers in het nauw gedreven politie tientallen waarschuwingsschoten tijdens een strandfeest in Hoek van Holland. Ook werd er gericht geschoten, met een dode als gevolg.

Excessief drank- en harddruggebruik door hooligans leidt ertoe dat zij niet langer aanspreekbaar zijn voor de politie, meent Van Essen. De KNVB stelt samen met de korpschefs een onderzoek in naar de precieze omvang van het drugsprobleem onder hooligans.

De politie beschikt nog niet over de potentiële, alternatieve wapens. Wel heeft zij pepperspray, maar die leent zich alleen voor het tijdelijk uitschakelen van individuen, niet van grote, vaak uiterst gewelddadige groepen.

Hoofdcommissaris Van Essen vindt dat de voetbalclubs zelf meer moeten investeren in de aanpak van voetbalgerelateerd geweld. In dat verband noemde hij een zeer grondige toegangscontrole (op wapens, maar ook op drank en drugs) en een strakke handhaving van (jaren-)lange stadionverboden.

KNVB-directeur Bert van Oostveen zei in Nova dat de clubs al veel in het werk stellen ter bestrijding van het probleem. Hij bepleitte een meldplicht voor hooligans.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.