Home

Achtergrond

Onderkomen voor 9.000 appelbomen bijna klaar

Werklui plaatsen plastic kappen op circa duizend palen waarover binnenkort eerst kabels en daarna ook hagelnetten worden gespannen.

Onder de hagelnetten worden over twee weken op 3 hectare 9.000 bomen geplaatst, aldus opdrachtgever en fruitteler Erik Debets uit de Limburgse plaats Voerendaal. Hij kan niet wachten tot in september of oktober 2011 de eerste Junami-appels worden geplukt. Volgens de Limburger is de markt voor Junami best behoorlijk. Junami komt oorspronkelijk uit Zwitserland en is met name onder een jonger publiek populair. "Toch de toekomst." Foto Twan Wiermans

Met een traditionele pootmachine gaan de Eigenheimers van maatschap A. Hansma uit het Friese Ee de grond in. "Dit zijn vroege aardappelen. Door ze op deze manier met de hand te poten, gaan de spruiten niet van de poters af. Daarnaast kun je ze op deze manier exact op de goede afstand poten", legt Bernard Hansma uit. Hij teelt in totaal 5 hectare vroege aardappelen. "Ik verwacht ze eind juni begin juli te kunnen rooien. Dat gebeurt met een kistenrooier", zegt Hansma. De aardappelen worden via huisverkoop en kleine handelaren regionaal verkocht. "Daarmee leveren ze meer op dan wanneer je ze als bulk verkoopt. Hierdoor kunnen we ook extra kosten maken door ze op deze duurdere manier te poten", legt de ondernemer uit. Naast de vroege tafelaardappelen teelt Hansma pootaardappelen, suikerbieten en graan. Foto Roelof Stroetinga

Loonwerker Marcel Mulderije van loonbedrijf Hoftijzer is een grasperceel aan het doorzaaien in het Gelderse Lochem. Het loonbedrijf is dit jaar drukker dan andere jaren met het doorzaaien van grasland, en het spuiten tegen onkruiden als ridderzuring, muur en paardebloemen. De weiden hebben te lijden gehad onder de droge zomer vorig jaar en de relatief lange winter. Foto Ruben Meijerink

Winda Veldman en Han Kemink van onderzoeksbureau HLB vullen een maatbeker met nitrificatieremmer. Een pomp mengt de nitrificatieremmer met de mest, vertelt Veldman. "Dit proefperceel bemesten we op verschillende manieren. Sommige objecten krijgen nitrificatieremmer, zodat de stikstof geleidelijker vrij komt. We meten het effect op eiwitgehalte en opbrengst." Foto Jan Bouwman

Tomatentelers die lid zijn van LTO Groeiservice luisteren naar het betoog van teler Roy Steegh uit het Noord-Limburgse Wellerlooi. De bezoekers zijn vanwege strenge hygiënevoorschriften gehuld in witte pakken. De collegatelers van Steegh brengen een bezoek aan zijn bedrijf om een indruk te krijgen van Het Nieuwe Telen. De teeltwijze gaat onder meer uit van het ontvochtigen met buitenlucht. Op die manier hoeft een teler zijn ramen minder vaak open te zetten, waardoor waardevolle warmte en CO2 ontsnapt. Foto Gé Hirdes

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.