Home

Achtergrond

Omvang olieramp Golf van Mexico neemt toe

De olievervuiling in de Golf van Mexico als gevolg van het ongeval met het donderdag gezonken booreiland blijkt toch omvangrijker dan gedacht.

Dat meldde de Amerikaanse kustwacht gisteren. Een dag eerder meldde de dienst nog dat het er op leek dat er geen olie meer vrij kwam vanaf de plek waar het Deepwater Horizon booreiland verdween in de golven. De pijpleiding zou zijn afgesloten. Nu blijkt echter dat de bron wel degelijk lek is, waardoor naar schatting dagelijks 160.000 liter olie in zee terechtkomt.

Volgens de kustwacht gaat het waarschijnlijk enkele dagen duren voordat bepaald kan worden wat de beste manier is om het lek of de lekkages te dichten. In het meest gunstige geval kan de pijpleiding dan binnen enkele dagen worden afgesloten. Maar deskundigen waarschuwen dat er ook een mogelijkheid bestaat dat het maanden gaat duren voordat het probleem wordt opgelost. De Golf van Mexico is ter plaatse ongeveer anderhalve kilometer diep.

De milieuramp begon dinsdag, toen zich een explosie voordeed tijdens een proefboring. Tot het incident had het booreiland, dat ongeveer zo groot was als een voetbalveld en dat beschikte over diepzeeapparatuur, meer dan 2,6 miljoen liter olie opgeslagen. Dagelijks werd meer dan een miljoen liter olie gewonnen met behulp van de installaties op het booreiland, dat werd geleased door het Britse olieconcern BP.

De plas olie in de Golf van Mexico heeft nu een diameter van ongeveer 32 kilometer en de afstand tot de kust van de staat Louisiana bedraagt circa veertig kilometer. Tot nog toe hebben bergers ongeveer 130.000 liter aan met olie vervuild zeewater verwijderd uit de Golf van Mexico.

Milieuorganisaties zijn uiterst bezorgd over de situatie. "Dit is een rampzalige olielekkage'', aldus Anne Rolfes, een prominente milieuactivist in Louisiana, die zich inzet voor het behoud van het fragiele ecosysteem in de zuidelijke staat. Louisiana beschikt over zogeheten wetlands, waar grote aantallen vogels verblijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.