Home

Achtergrond 171 x bekeken

Oekraïne ziet af van NAVO-lidmaatschap

Oekraïne heeft plannen voor toetreding tot de NAVO waarschijnlijk voor lange tijd in de ijskast gezet.

President Viktor Janoekovitsj heeft een commissie die een eventueel lidmaatschap van het militaire bondgenootschap moest voorbereiden, per decreet afgeschaft. Dat meldden media in het Oost-Europese land maandag.

De pro-Russische Janoekovitsj, die eerder dit jaar aan de macht kwam, heeft er nooit een misverstand over laten bestaan dat hij niet tot de NAVO en andere westerse organisaties wil toetreden, maar liever toenadering zoekt tot Moskou. Zijn voorganger, de prowesterse Viktor Joesjtsjenko, ambieerde wel een NAVO-lidmaatschap van zijn land en had de commissie in 2006 ingesteld.

De prowesterse koers leidde tot een conflict met Rusland, hetgeen zich onder meer uitte in ruzies over gasleveranties.

Onder Janoekovitsj lijken de banden met Rusland snel te worden hersteld. Hij brengt maandag zijn tweede bezoek binnen een maand aan Moskou. Het gaat om een privébezoek in verband met Pasen, meldde het kantoor van Janoekovitsj in een verklaring. Janoekovitsj zal in Moskou onder meer overleg voeren met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev.

In Moskou ontplofte maandag een rookbom bij het kantoor van de NAVO in Moskou. Er vielen geen slachtoffers en de materiële schade was miniem, meldden Russische media.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.