Home

Achtergrond 157 x bekeken

OM sluit onderzoek verkiezingen Rotterdam

Justitie ziet af van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden rond de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Justitie heeft het oriënterend onderzoek afgesloten. Dat was ingesteld naar aanleiding van het mogelijk ronselen van volmachten door een raadslid van Leefbaar Rotterdam.

Kort na de verkiezingen van begin maart ontstond in Rotterdam commotie, toen bekend werd dat raadslid Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam kandidaat-raadsleden aanzette tot het werven van volmachten. Justitie begon een oriënterend onderzoek. Het Openbaar Ministerie meldde dinsdag dat de oproep van Buijt mogelijk gezien zou kunnen worden als het uitlokken van een strafbaar feit. ,,Maar dan zou er wel ten minste één persoon daadwerkelijk moeten zijn uitgelokt tot het stelselmatig persoonlijk benaderen van personen om hen te bewegen tot de afgifte van een volmacht. Daar zou nader onderzoek voor moeten worden gedaan'', aldus het OM.

Het oriënterend onderzoek dat het OM nu heeft afgesloten, richtte zich ook op het mogelijk ronselen van volmachten door de PvdA bij de verkiezingen van 2006. De sociaaldemocraten in Rotterdam zetten toen een volmachtcoördinator in om mensen die slecht ter been zijn, toch in staat te stellen hun stem uit te brengen. Als er al sprake zou zijn geweest van overtreding van de Kieswet, is het volgens justitie inmiddels verjaard. Van alle andere meldingen, zoals fraude met stempassen, intimidatie en poging tot omkoping, is niets concreets ontdekt.

Volgens fractievoorzitter Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam krijgt zijn partij toch gelijk met het besluit van het OM om geen nader onderzoek in te stellen. ,,Wij vonden dat oriënterend onderzoek een afleidingsmanoeuvre van de misstanden tijdens de verkliezingen'', zei Pastors. Hij wil de commotie die ontstond achteraf niet zien als een storm in een glas water. ,,Het was een echte storm waarbij naar onze mening ongeldige stemmen zijn meegeteld. Daarom zullen we nooit weten wie de echte winnaar is'', aldus de Rotterdamse politicus. De PvdA werd nipt de grootste in Rotterdam.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.