Home

Achtergrond 589 x bekeken 5 reacties

Nutreco: varkenssector moet kritiek serieus nemen

De varkenshouderij moet de kritische opmerkingen uit de samenleving serieus nemen en zich beter etaleren. Dat was de strekking van het betoog van Leo den Hartog, directeur onderzoek en ontwikkeling bij diervoederbedrijf Nutreco, tijdens de opening van de nieuwe zichtstal van de familie van Zutphen in Zijtaard.

De varkenshouderij moet de komende periode duidelijke slagen maken op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Ook het antibioticaverbruik moet terug, zo stelde Den Hartog. Hij wees er ook op dat er al veel is gebeurd de laatste jaren. Den Hartog noemde de IKB-systemen, verbeterde tracking and tracing, omschakeling naar groepshuisvesting, overgang naar verdoofde castratie en op termijn de afschaffing van castratie, het project van Vion, Albert Heijn en de Dierenbescherming.

Voorzitter Steven Lak van het Productschap Vee en Vlees wees er op dat zichtstallen van groot belang zijn voor de varkenssector. ”Er zijn nog te weinig zichtstallen. Alle scholieren moeten in hun schooltijd tenminste één keer op een varkensbedrijf of boerderij zijn geweest om te kunnen kijken waar hun voedsel wordt ge geproduceerd”, aldus Lak.

Lak meldde verder dat er door de varkenssector hard wordt gewerkt aan de promotie en communicatie van de sector. Zo heeft de sector sinds kort een eigen varkenskanaal op Youtube.

Ook zijn er verschillende filmpjes te vinden op internet onder het kopje Varkenners. Het zijn filmpjes over de varkenshouderij, die te gebruiken zijn in het onderwijs en op varkenshouderijsites op het internet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Thijs

  Leo den Hartog moet even op zijn woorden passen. De sector wordt overgoten met zulke onzinnige praat vanuit de samenleving. Er staan er veel te schreeuwen met kleuterschool taal! En dat noemt men ook nog hoogleraren. Ze hebben met zijn allen van bovenuit LOG gebieden gemaakt voor intensieve vehouderij! Als je het verstand niet hebt dat dit voor niemand goed, waar praat je dan nog over. I.P.V. goede zaken in te brengen voor de sector door veel van dat soort organisaties, dwingt men met geweld zaken door die verkeerd zijn. En als er iets misgaat heeft de sector het gedaan! Ik heb best vertrouwen in Steven Lak, hij benaderd tot nu toe de zaak op een goede manier. De sector mag best trots zijn op wat er gepresteerd is. Maar moet nu zelf goed naar buiten treden, dit met verstandige besluiten.

 • no-profile-image

  knor

  Als dat betekent dat nutreco(hendrix utd) nu ook voer gaat maken wat gericht is op kwaliteit, EN EEN GOEDE VERTERING komt het wel goed.
  Nu is de verpakking beter dan de inhoud. Want marge maken staat voorop bij de voerboeren

 • no-profile-image

  Goed voer

  Zeer terecht opgemerkt Knor. De meeste voerleveranciers zijn stukken beter in miljoenenverslindende marketing dan in kwaliteit voer produceren. Elk jaar hebben ze weer een nieuw pakket (bijv. diva) en zeggen ze eigenlijk dat het voorgaande bagger was.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom pakt ook Nutreco het probleem niet bij de wortel aan; De productie kosten in Nederland zijn hoger dan de prijs waarvoor andere landen varkensvlees aanbieden. Als dit probleem niet wordt opgelost, vrees ik dat alle goede bedoelingen niet tot het gewenste resultaat (goede, sterke, diervriendelijke sector) zal leiden. Als we de doelstelling van de politiek niet halen, loopt het met de intensieve veehouderij net af als met de pelsdieren houderij. Noem het somber ja helaas, maar het is de uitkomst van een eerlijke analyse.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De intensieve veehouderij is toch al voorloper op het gebied van mineralen"management"? Ze houden zelfs meer mest over dan ze legaal afzetten. (ook wel zwarte mest genoemd). Wat wil je nu nog meer? De intensieve veehouderij is daarom volgens de heer Scholten (ASG) juist veel beter voor het milieu dan extensieve kleinschalige veehouderij.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.