Home

Achtergrond 708 x bekeken 1 reactie

Noord-Hollandse FIR-boeren schuldig bevonden

Twee zogeheten FIR-boeren uit Spanbroek en Opmeer zijn door de economische politierechter in Alkmaar schuldig bevonden aan bovengronds uitrijden van drijfmest.

De kwestie blijft een zaak voor de Haagse politiek, aldus de rechter, en dus blijft straf uit. De twee boeren, A. Ruijter en J. Wester, hebben volgens hun advocaat Jacob Vlaar, het beste met de natuur voor. Het wettelijk verplichte injecteren van mest is volgens hen juist buitengewoon schadelijk voor het bodemleven en uiteindelijk de gezondheid van mensen.

FIR staat voor het Fysische Ionen Regulatiesysteem. Er wordt volgens het systeem koolstof toegevoegd aan de mest waardoor naar verluid minder ammoniak vrijkomt en bovengronds kan worden uitgereden. De huidige methode is volgens Vlaar "een tijdbom."

Sinds de uitvinding door Jan van de Kroon is de methode omstreden maar kent ze ook een vaste schare volgelingen die zich met enige regelmaat bij de rechter moeten melden. De Eindhovense advocaat bereidde een lang betoog met speciale aandacht voor weidevogels, waarvoor beide cliënten zich inzetten.

"Vroeger was er maar één gevaar voor de weidevogels en dat was de maaimachine. In mijn tijd nog een balk met messen van anderhalve meter breed", aldus Vlaar. Nu ruïneren grote machines de nestjes, en wordt de bodem verpest. De rechter oordeelt dat de zaak in essentie in Den Haag ligt bij de politiek, waardoor hij een straf achterwege laat.

Vlaar vroeg de rechter vergeefs een uitspraak uit te stellen. De heer Wester zal dan naar verwachting wettelijke toestemming hebben om bij wijze van een proef bovengronds mest uit te rijden. De minister verleende al toestemming voor de proef, waar echter nog bezwaar tegen kan worden gemaakt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Deze boeren hebben volgens mij groot gelijk ,maar de wet is weerbarstiger en de politiek ook ,die produceren krokodillentranen over de achteruitgang van de weidevogelstand,maar zijn daar zelf medeverantwoordelijk voor

Of registreer je om te kunnen reageren.