Home

Achtergrond

Nog zeker 24 uur hinder voor vliegverkeer

Het vliegverkeer in Europa heeft nog zeker 24 uur last van de vulkanische deeltjes in de lucht die afkomstig zijn van de uitbarsting van een IJslandse vulkaan.

Dat heeft de Europese organisatie Europcontrol vandaag in zijn hoofdkwartier in Brussel laten weten. Ongeveer 60 procent van alle vluchten in Europa valt uit. Naar verwachting worden er vrijdag 11.000 vluchten uitgevoerd in Europa. Dat is ongeveer 17.000 vluchten minder dan normaal.

Volgens Eurocontrol is vandaag het hele luchtruim van België, Denemarken, Estland, Finland, Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen, Zweden en Nederland gesloten. Ook in het grootste deel van Polen, het noorden en westen van Duitsland en Noord-Frankrijk is het vliegverkeer stilgelegd.

Op het moment dat Eurocontrol zijn verklaring publiceerde, hadden ook Letland en Litouwen volgens de luchtvaartautoriteiten daar het vliegverkeer stilgelegd. Oostenrijk doet dat later vrijdag. In het noorden van Noorwegen en Zweden is het vliegverkeer hervat.

Luchtvaartmaatschappij KLM zal vandaag in ieder geval tot 18.00 uur geen vluchten van en naar Schiphol uitvoeren. Dat liet een woordvoerster van de maatschappij weten.

Het besluit is genomen op basis van de informatie die wij van de autoriteiten krijgen. De situatie wordt van uur tot uur bekeken. Donderdag moest KLM al 60 procent van de vluchten schrappen, omdat het niet verantwoord is om te vliegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.