Home

Achtergrond 163 x bekeken

Nog altijd 145.000 kinderen op zwakke school

Nog steeds krijgen 145.000 leerlingen in Nederland onderwijs van onvoldoende kwaliteit omdat zij op een zwakke of zeer zwakke school zitten.

Dat aantal, dat neerkomt op 7 procent van het totaal, is wel gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de Onderwijsinspectie in haar jaarverslag, dat woensdagochtend wordt gepubliceerd.

De zwakke scholen zitten vooral in het noorden van het land en in de vier grote steden en tellen relatief veel autochtone en allochtone achterstandsleerlingen. ,,Leerlingen die voor hun ontwikkeling het meest zijn aangewezen op goed onderwijs, moeten dat het vaakst ontberen'', schrijft de inspectie. In het bijzonder onderwijs is de situatie het ergst: daar staat bijna 30 procent van de scholen onder verscherpt toezicht, al is dat wel een verbetering ten opzichte van vorig jaar.

Zwakke en zeer zwakke scholen zouden volgens de inspectie kritischer naar zichzelf moeten kijken. Zij zoeken de oorzaak van hun ondermaatse prestaties nog te vaak bij de leerlingen in plaats van bij henzelf. De inspectie pleit voor verplichte toetsen die leerlingen op verschillende momenten van hun schoolloopbaan maken. Dat zou voor scholen een instrument zijn om hun eigen prestaties te vergelijken en indien nodig te verbeteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.