Home

Achtergrond 2 reacties

Nieuwe componenten van berengeur ontdekt

Behalve skatol, indol en androstenon zijn er waarschijnlijk nog enkele stoffen die berengeur aan vlees veroorzaken.

Dat meldde onderzoeker Coen van Wagenberg van de Wageningen Universiteit over het onderzoeksproject Stoppen met castreren. Van Wagenberg verhitte vlees met berengeur, ving de vrijkomende gassen op en scheidde deze. Door een panel te laten ruiken aan de verschillende componenten, was het mogelijk om een aantal nieuwe stoffen aan te wijzen die ook een bijdrage leveren aan de beruchte berengeur.

Van Wagenberg deed ook onderzoek naar het systeem waarbij mensen aan de slachtlijn berengeur vaststellen. Dat is in de praktijk werkbaar, volgens Van Wagenberg. Wel is het noodzakelijk rustpauzes in te lassen, omdat anders de waarnemingsscherpte afneemt. Ook is het niet uit te sluiten dat verschillende personen verschillend oordelen.

De onderzoekers willen ook nog de mogelijkheden bekijken van elektronische geurdetectie. Daartoe zijn literatuurstudies gedaan. "Je zou kunnen denken aan een snuffelaar zoals die ook op Schiphol wordt toegepast om verdovende middelen op te sporen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Mari van genugten

    Misschien al eens aan een hond gedacht om de bergeur op te sporen?

  • no-profile-image

    Edel Schwein

    Ik heb gehoord dat de testpersonen nu zelf voortdurend berig zijn....

Of registreer je om te kunnen reageren.