Home

Achtergrond 1000 x bekeken 17 reacties

Nieuwe beslaglegging op melkveebedrijf in VS

De Amerikaanse landbouwbank Agstar Financial Services heeft opnieuw beslaggelegd op een melkveebedrijf van een Nederlandse veehouder.

Het betreft een lease-bedrijf van Vreba-Hoff: Van Ham Dairy, een bedrijf met circa 2.000 koeien in Ohio.

De melkveehouder is in 2001 via Vreba-Hoff Dairy Development, de emigratiefirma van de ondernemers Van Bakel en Van der Hoff, naar de VS geëmigreerd. De rechtbank acht bewezen dat het melkveebedrijf een miljoenenlening niet op tijd heeft terugbetaald en ingestemd met de beslaglegging. Dezelfde bank heeft al eerder beslag laten leggen op andere bedrijven van Nederlandse boeren die via Vreba-Hoff naar de VS zijn gegaan, of procedures daarvoor gestart.

Bovendien heeft de rechter in januari twee melkveebedrijven van Vreba-Hoff onder curatele gesteld: Wild Cat Dairy en Blue Stream Dairy, eveneens op verzoek van Agstar. Die wil ook beslagleggen op deze bedrijven omdat Vreba-Hoff niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. Bij deze zaak is ook de Rabobank in de VS betrokken. De Rabo in de VS heeft voor minstens 54,4 miljoen dollar aan leningen verstrekt aan Vreba-Hoff.

Behalve Agstar hebben leveranciers Vreba-Hoff voor de rechter gedaagd. Daarnaast eist een melkveehouder zijn geld terug. Vreba-Hoff was emigratiebemiddelaar voor tientallen Nederlandse melkveehouders. Zeker zes gezinnen zijn helemaal of deels terug in Nederland. Diverse boeren beschuldigen de firma van oplichting en zelfverrijking. Vreba-Hoff ontkent dat boeren door hun toedoen in problemen zijn gekomen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  beste Piet, wordt er wel gekeken door de makelaars of een boer ondernemer genoeg is om een bedrijf in oost europa te starten?? Of gaan die ook alleen voor het geld en als een boer het wil ze een bedrijf verkopen?? Juist ja dat laatste, maakt dus geen zak uit, als ze er aan kunnen verdienen is er (bijna) geen een die je adviseert om het niet te doen! Dat gebeurt hier ook, maakt niet uit waar is net zo goed in Iowa, Wisconsin, Texas enz enz gebeurd. Maar Willy heeft enorm aan de weg getimmerd de laatste 13 jaar daarom is hij nu meer het bokje dan de andere. Maar ik kan je namen geven van makelaars uit NL waarbij meer dan 50% niet slaagden hier in de US, dus......... Willy vangt gewoon veel wind, iedereen kent hem dat is zijn manko nu. Proost

 • no-profile-image

  boerin

  De gastvrijheid van de Van Bakels staat hier helemaal niet ter discussie.
  Het Van Bakel concept staat ter discussie. Berusten de wantoestanden op onverwachte omstandigheden en verkeerde inschattingen of zijn deze bewust gecreeerd. Ik verwacht het eerste, anderen verdenken ze van het tweede. De rechter zal uiteindelijk beslissen.

 • no-profile-image

  Farmer

  'Meneer wist het al lang USA'; Beslag leggen op Vrebahoff 1 en 2 door de Rabobank gebeurt pas als alle leasebedrijven uitgemolken zijn. dan heeft WvB geen geld meer om zijn vervuilde showrooms overeind te houden. nu kan hij nog sjoemelen door de betalingsverplichtingen voor zijn leasebedrijven niet te voldoen aan de bank Agstar. de leaseboeren moeten de lease wel betalen aan WvB, dit geld kan gebruikt worden om de Rabobank leningen van Vrebahoff 1 en 2 te betalen. zo gaat er onrechtstreeks veel geld van Agstar naar de Rabobank en daarom wil Agstar stoppen met WvB. ;WvB denkt alleen aan zichzelf, zijn klanten gebruikt hij als 'voorwerpen' om zijn eigen hagje te reddden;als het nog te redden valt! En 40 bedrijven succesvol????dat zijn er hoogstens 18 van de 70 gezinnen ,die geemigreerd zijn.en dan nog alleen die bedrijven die na de bouwfase ONAFHANKELIJK VAN VREBAHOFF verder boeren..

 • no-profile-image

  boerke

  Er wordt alleen maar over de boeren die "van Bakel" bedrijven hebben geschreven.
  Er zijn heel veel melkveehouders in Amerika failliet gegaan die niet via "van Bakel"zijn geemigreerd.
  Het niet allemaal de schuld van hun,
  van Bakels naam is nu wel zat aangetast en de mensen die zaken hebben gedaan met Van bakel hadden zelf beter op moeten letten!

 • no-profile-image

  of

  Ik denk dat Willy in is gehaald door zijn eigen succes. En toen de inkomsten minder werden ging het mis. De eerste helft is in de goede tijd gekomen en die doen t nu ook wel goed, die zijn vrij van VHDD en hebben een andere bank en vaak ook al wel eigen grond en of jongvee! Maar ja daar heb je weinig aan als je wel met de gebakken peren zit

 • no-profile-image

  een ervaringsdeskundige

  Petje af voor de Nova boeren!
  De crisis is de genadeklap voor veel van Bakel boeren, het is echter geenszins de oorzaak. Willy van Bakel is de Robin Hood van de 21 eeuw. Hij rooft van de gefortuneerden, en geeft het aan de minder gefortuneerden. Dat is de basis van zijn verkooptruc. Want welke boer met een gezonde portie expansiedrang wil er nu niet groeien van een relatief klein naar een mega-groot bedrijf. Amerika is immers het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dit principe gaat echter wel over de ruggen van (wijlen) gefortuneerden. (boeren, investeerders, en banken) Want je denkt toch zeker niet dat hij zijn "eigen" geld inzet? Van hem krijg je nog geen dubbeltje! Maar hij durft zich rustig te ontfermen over miljoenen dollars van andere eerlijke mensen, die dit met bloed zweet en tranen hebben verdient, door ze bewust op het verkeerde spoor te zetten. Zodra er dan eindelijk mensen opstaan die aan de bel trekken durft hij deze ook nog aan te vallen door te zeggen dat ze zijn zogenaamde reputatie beschadigen. Laat me niet lachen. Wie kaatst kan de bal verwachten nietwaar? De twee boeren op Nova zijn mensen die hun boeren trots en schaamtegevoel opzijgezet hebben teneinde eventuele nieuwe slachtoffers te behoeden van het van Bakel gespuis. Dat vraagt moed en incasseringsvermogen van hun eigen ego, dat spreekt voor zich. Als een ieder die zaken gedaan heeft met van Bakel er nu eens eerlijk voor uit zou komen hoe "hun" bedrijf werkelijk gefinancierd is, en met wie en tegen welke condities, en wat hun eigen vermogenspositie is in het bedrijf dan kunnen 8 van de 10 net als bovenvernoemden op de lijst van de misfortune 500. En zodra de melkprijs beter wordt zullen vele banken hun leningen met de (Amerikaanse) veehouders niet verlengen. Ondernemen is risico nemen, echter vele mensen hebben met van Bakel nooit een eerlijke kans gehad. Laten we met zijn allen hopen dat de melkprijs snel beter wordt, en de banken vergevingsgezind zijn, want we zitten allemaal in hetzelfde
  schuitje.

 • no-profile-image

  Edwin Camps

  Wederom vreemd dat iedereen anoniem reageerd op dit artiekel. Heb alleen maar goede ervaringen met de Van Bakels gehad, en ga iedere keer als ik in Nederland ben even een kopje koffie scoren, en voel me dan erg welkom.....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geachte Iemand, die er gewerkt heeft, uit Balkbrug. Het is waar wat u zegt van 0 naar 20 medewerkers/sters is voor heel veel boeren een probleem!!!... Voor sommige zelfs een nachtmerrie!!!... Het vereist veel geduld, sociale feeling en gevoel voor psychologie. Mensen zijn verschillend. verkopers, bemiddelaars en makelaars zijn ook verschillend, dat geldt ook voor de klanten van Willy van Bakel. De vraag blijft; heeft Willy daar voldoende rekening mee gehouden ???

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ook gezonheid!!!, Beste @u naait me steeds uit amerika. U hebt helemaal gelijk dat de praktijken van andere makelaars met die van Willy overeen kunnen komen. ''Hoge bomen vangen veel wind'', ook dat is waar!!!... Men kan ook struikelen over zijn eigen succes, daardoor kunnen plannen in duigen vallen!!!... Omdat ik niet van de hoed en de rand weet, mag en kan ik geen oordeel vormen/maken. Maar 'k weet zeker dat roekeloos zakendoen ongelukken veroorzaken kan!!!... Wij als oude rotten hebben al leergeld betaald, (al is het bij de verkoop of aankoop van een koe) daarom kunnen wij ook gemakkelijker relativeren. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Wist het al lang

  Jammer dat er zoveel mee onder gaan maar beslag leggen op Vrebahoff 1 en 2 is echt perfect. Wie had dat 10 jaar geleden kunnen dromen? Boontje komt om zijn loontje

 • no-profile-image

  boerin

  Ik vraag me af of degenen die succesvol zijn, dit succes aan van Bakel te danken hebben? Of hebben zij net wat meer geluk/wijsheid gehad, qua instaptijd, locatie, bankkeuze, et cetera? En ik weet het: geluk kun je soms afdwingen, maar heel vaak moet je het ook gewoon krijgen.

 • no-profile-image

  Iemand die er gewerkt heeft

  Zolang er groei is kun je verliezen uitstekend camoufleren, er zal best voldoende mis zijn in de Van Bakel clan. Maar wat ik er ook gezien heb is dat teveel boeren van 0 naar 10-20 werknemers gingen en geen idee hadden hoe dat te handlen. Want het personeel gaat jouw product maken. Daar zullen er zeker zijn die daar een kater van hebben.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Beste Piet, we zijn het roerend eens dit keer dat doet me goed!!!

 • no-profile-image

  Demeter

  Alsjeblieft niet met hangende pootjes terug komen.

  We hebben hier boeren zat.

 • no-profile-image

  Wist het al lang

  UNAAITMESTEEDSOFAMERICA,USA
  40 die het wel gered hebben dat lijkt me wel wat overdreven. Eerder 15 -18 want van die 40 waar jij het over hebt zitten er op dit moment nog veel die het waarschijnlijk niet redden. Ik ben van mening dat er niet genoeg geschreven kan worden over de van Bakels. Ondanks dat de geemigreerde boeren OOK wel fouten hebben gemaakt is het nooit goed te praten wat Willy nu doet en de mensen laat barsten en zeggen dat het hun schuld was. Hij heeft ze nl nooit een kans gegeven. Dat hij alleen maar om het geld gaf blijkt nu wel want hij begint een volgend avontuur in India ipv deze mensen wat hulp te bieden. Ik snap niet dat je modder kunt gooien naar je voormalige klanten. Hij vergeet nl dat die mensen hem zo Groot gemaakt hebben. Geld kun je niet meenemen naar de volgende wereld dat is hem zeker nooit verteld. Hoogmoed komt voor de val hopelijk sooner than later.........

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Zo is het maar net Boerke! Gezeur de heletijd over van Bakel, laat ze diegene is op TV brengen die door hem succesvol geworden zijn. Dat zijn er ook een stuk of 40 vergeet dat niet.

 • no-profile-image

  veehouder

  Er zijn hier nog minimaal duizend veehouderijen waar de bank van de ene op de ander dag hun geld terug wil. Schrijf daar ook eens iets over. Want dit komt zo dom over

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.