Home

Achtergrond 185 x bekeken

Niemand weet het meer in België

Een dag nadat de Belgische premier Yves Leterme voor de zoveelste keer het ontslag van zijn regering aanbood aan koning Albert II, lijken de kranten in zijn land de wanhoop nabij.

"Niemand weet het nog'', kopt De Morgen. "Wat na de chaos?'', vraagt de Gazet van Antwerpen zich af. Le Soir betwijfelt "of dit land nog zin heeft''. Toch hebben alle kranten een andere analyse. De Morgen spreekt van "een totale impasse'', maar volgens De Standaard en Het Belang van Limburg wil de koning geen verkiezingen en stuurt hij aan op een doorstart van het gevallen kabinet.

De Franstalige kranten zien de gebeurtenissen van donderdag vooral als een Vlaamse machtsgreep en vrezen het einde van België. Volgens La Dernière Heure staat het absoluut niet vast dat het land uit de huidige crisis zal weten te raken.

Over de veroorzaker van de breuk, de Vlaamse liberale partij Open VLD, lopen de meningen aan beide kanten van de taalgrens volstrekt uiteen. Open VLD zegde het vertrouwen in het kabinet op omdat een al diverse malen verschoven deadline voor een akkoord over het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde niet was gehaald.

La Dernière Heure meent dat Open VLD zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan "een weerzinwekkend blijk van egoïsme, onvolwassenheid en politieke onverantwoordelijkheid''. Maar in Vlaamse kranten wordt juist de moed van de partij geprezen om vast te houden aan gemaakte afspraken. Het Laatste Nieuws noemt het "de omgekeerde wereld'' dat een politicus die zich aan zijn woord houdt, wordt weggezet als "een onverantwoordelijke gek''.

Koning Albert gaat vrijdag door met zijn consultaties, waarmee hij donderdag na het bezoek van Leterme meteen een begin maakte. Hij sprak donderdagavond al met Alexander De Croo, de partijleider van Open VLD. Die liet vervolgens op de Vlaamse televisie doorschemeren dat er met hem nog wel te praten valt, als "degenen die ons vertrouwen hebben geschonden'' met "hoopgevende signalen'' komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.