Home

Achtergrond

Nertsenvoorstel knelt

Een verbod op de pelsdierhouderij in Nederland is weer een stap dichterbij.

Een door indieners PvdA en SP aangepast voorstel krijgt instemming van de Christenunie, waardoor de Eerste Kamer het slepende dossier zou kunnen afronden.

Zo ver is het echter niet. De indieners hebben hun voorstel op het laatste moment van de agenda van de Senaat gehaald, uit vrees dat een meerderheid tegen zou stemmen. PvdA en SP hebben nu twee punten veranderd: het einde is niet meer in 2018 maar in 2024 voorzien en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bedrijven die wel en geen welzijnsinvesteringen hebben gedaan. Daarmee hebben de indieners wel een grote kans op een ’ja’ in de Senaat gecreëerd, maar door de aanpassing moet het voorstel eerst weer voor advies naar de Raad van State en dan dient de Tweede Kamer in te stemmen. Dat gaat niet lukken voor de verkiezingen, waarna de politieke verhoudingen weer anders kunnen liggen. Nertsenhouders blijven zo wéér langer in onzekerheid.

Uitstel van zes jaar lijkt een tegemoetkoming. Anderzijds hebben ondernemers die wachten met investeren op politieke duidelijkheid in dit voorstel amper de kans tot 2024 actief te blijven. Zij moeten voor 2014 hun bedrijf aanpassen en in tien jaar die investering afschrijven. Dat is een utopie. De koude sanering begint dus eerder.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.