Home

Achtergrond

Nederland dominant in Britse tomaten

Met het lidmaatschap van het Britse tomatenbedrijf Baarda heeft afzetorganisatie The Greenery gelijk een kwart van de Britse tomatenproductie in handen.

Dat zegt een woordvoerder van The Greenery. Het Nederlandse aandeel in de Britse teelt is echter groter, want met het Nederlandse bedrijf Red Star in Thanet Earth is nog eens 10 hectare in handen van een Nederlandse partij; de Kaaij Groep. ”Het is 10 hectare belicht, dus dat kun je gelijk stellen aan 20 hectare in Britse begrippen”, zegt eigenaar Dirk van der Kaaij. Hij schat het Britse areaal tomaten op 200 hectare, maar het is lastig de tomatenmarkt af te perken.

Zelf produceert Kaaij in Thanet Earth circa 6 miljoen kilo tomaten, ook van fijnere types. De Britse cijfers voor tomatenproductie gaan uit van 91.000 ton. Volgens Kaaij is de Britse productie goed voor circa 30 procent van de tomaten die in het Verenigd Koninkrijk worden geconsumeerd.

Voor The Greenery is het aandeel in de Britse productie belangrijk voor de positie van Nederlandse telers. ”Van elke Britse tomaat die wordt verkocht, volgen nog drie importtomaten”, zei topman Philip Smits deze week bij de presentatie van de jaarcijfers. The Greenery verleende Baarda een lening. Het bedrijf was in problemen gekomen door te snelle expansie en de crisis, aldus Smits.

Of registreer je om te kunnen reageren.