Home

Achtergrond 4 reacties

Natuur profiteert ook van vulkaanuitbarsting

De natuur, en indirect ook de mens, profiteert van de enorme hoeveelheid vulkanische as die gaat neerdwarrelen door de vulkaanuitbarsting in IJsland.

In de as zitten namelijk veel mineralen en sporenelementen, die essentiële en onmisbare bouwstenen zijn voor het leven op aarde.
Dat meldt de stichting Anemoon, een onderzoeksorganisatie voor het marine leven. De mens heeft in beperkte mate dus ook voordeel bij een vulkaanuitbarsting, aldus Anemoon zondag.

Sporenelementen zijn onder andere koper, ijzer, kobalt, mangaan en selenium. Die komen samen met mineralen in het oppervlaktewater terecht. Daar lossen ze op en vormen zo voeding voor plankton en hogere organismen. Vulkaanuitbarstingen zorgen voor een enorme hoeveelheid van deze stoffen ineens. Mensen krijgen onmisbare sporenelementen binnen via hun voeding, aldus Anemoon.

Vulkanische as kan bij het neerdwarrelen boven land voor ademhalingsklachten zorgen bij mensen met longaandoeningen. Ook kunnen de minuscule stukjes steen voor oogklachten zorgen. Een dun laagje as maakt de grond vruchtbaarder, maar een dikkere laag verstikt de bodem. Daarentegen is aarde die bedekt is geweest met lava uitermate vruchtbaar.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Elk nadeel heeft zo ook weer een voordeel

 • no-profile-image

  Leen

  Zeer wetenschappelijk onderbouwd, dit bericht. Ze vergeten het milieuvoordeel nog doordat het vliegverkeer nagenoeg stil ligt. Anemoon zei u?

 • no-profile-image

  Leen

  En de opwarming van de aarde dan? Mogen we wel weer een autoloze zondag voor invoeren.

 • no-profile-image

  sjeng

  waar moeten we dat in de mestboekhouding noteren?

Of registreer je om te kunnen reageren.