Home

Achtergrond

Nasleep aswolk fors voor handel

Im- en exporteurs van bloemen, fruit en groente verwachten nog zeker een week of langer last te houden van de nasleep van de aswolk.

Het gaat dan om een beperkte vrachtcapaciteit, wachttijden en hogere vrachttarieven. Daardoor loopt de schade bij bedrijven hoger op dan verwacht. "We schatten de schade op 10 procent van de maandomzet", zegt een woordvoerder van importeur Nature’s Pride. De eerder geraamde schade van een ton wordt daarmee ver overschreden. "Het opstarten gaan moeilijker dan verwacht. Indonesië en Maleisië vliegt nog niet, in Thailand is het moeilijk. Daar is de vrachtplek geveild en zijn de tarieven een paar keer over de kop gegaan." Nature’s Pride haalt vijftig producten uit 60 landen. "Elk land heeft wel een eigen probleem. We verwachten pas begin volgende week een normale importstroom te hebben."

EVO, de vereniging voor verladers, heeft bij vliegmaatschappijen geprotesteerd tegen de hoge luchtvrachttarieven. "Je kunt normaal voorrang kopen bij luchtvracht, maar dat kost drie keer zoveel. Het lijkt erop dat de maatschappijen alle verladers laten betalen voor voorrang, terwijl het toch later aankomt", aldus beleidsmedewerker Joost van Doesburg van de EVO. Hij verwacht echter niet dat de hogere tarieven blijvend zijn. "Over anderhalve week verwacht ik dat alles weer normaal is."

De problemen met luchtvracht zijn divers. Het is afhankelijk van de nadruk in de goederenstroom. De grootste vertraging is de lijn uit China. Daar is de transportstroom zo groot, dat de wachttijden ook het sterkst zijn opgelopen. Voor de versindustrie is deze verbinding minder interessant.

Volgens afzetorganisatie FrugiVenta lijkt de afzet naar het Midden-Oosten het hardst getroffen. De uitvoer van glasgroente naar de Verenigde Staten lag al deels stil door de beperkende maatregelen van de Amerikanen. FrugiVenta kan op basis van de signalen onder leden niet opmaken waar de schade het grootst is onder leden. De bond verwacht niet dat veel leden bij claims betrokken raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.