Home

Achtergrond

Nachtvorstschade fruitteelt valt mee

Fruittelers hebben weinig hinder ondervonden van de vorst in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Gemiddeld vroor het die nacht tussen de 1 en 2 graden. Fruitadviesbureaus melden dat er geen economische schade is.

Jan van Mourik, van Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Jan Peeters van Fruitconsult, zeggen dat de schade aan bloemen dusdanig klein is dat er geen economische schade is. "Bij telers in het midden van het land die niet kunnen beregenen is slechts een paar procent van de bloemen bevroren. Dezelfde berichten hoor ik uit de regio’s Zeeland, Noord-Holland en Flevoland. Bij meer dan 50 procent bevroren bloemen loopt de productie en kwaliteit een risico," aldus Van Mourik

Particulier adviseur Peter van Arkel, actief in Zuid-Limburg meldt dat er geen schade is ondanks een gebrek aan beregeningswater. "We hebben hier relatief veel hooggelegen percelen. Daar, maar ook in de lager gelegen gebieden, heeft het amper gevroren."

Weerdiensten voorspellen voor donderdag en vrijdag opnieuw enkele graden vorst. Fruittelers die niet kunnen beregenen, bij gebrek aan zoet oppervlaktewater, kunnen sinds vorig jaar twee gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. "Die moeten nog wel hun waarde bewijzen." aldus Van Mourik.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.